Tombol a nyár, meleg rekordok dőlnek meg. Az őrült meleg bizony megviseli szervezetünket. Gyulladások, pattanások, kiütések, izzadás és akár hőguta is kialakulhat.
Az ősi gyógyító módszerek mint a Hagyományos Kínai Gyógyászat és az india Ayurvéda mind a gyógynövényeket, mind a táplálékot úgy osztályozza, hogy az melegítő vagy hűtő hatással bír és ennek megfelelően ajánlják akár megelőzésként, akár a betegségek gyógyítására.
Az Ayurvéda több mint 5000 éves ételfilozófija egészségünk megtartása érdekében arra biztat, hogy nyáron nagy mennyiségben fogyasszunk olyan zöldségeket, gyümölcsöket, fűszereket melyek elősegítik a szervezet hűtését. Ilyenek a kesernyés zöld leveles zöldségek, mint például a rukola, sóska, spenót, mángold, különböző saláták, az uborka, a dinnye és a kókusz víz.
Fűszerek közül nyáron használjunk bőségesen mentát, ízesíthetjük vele teánkat (megkönnyíti az emésztést), adjuk limonádéhoz,jeges teához, feldobja a joghurtos uborkasalátát, de bármilyen salátának is előnyére válik.
Az édeskömény magja amellett, hogy kiváló szélhajtó, jelentős hűtő hatással is bír. Elősegíti az emésztést, csökkenti a gyomor sav vissza áramlását. Az enyhén ánizsos ízű fűszer kiváló zöldség levesek vagy kacsa és liba sültek ízesítésére. Biztosíthatjuk leheletünk üdeségét és szájunk egészségét, ha étkezések után elrégcsálunk egy kanálnyi édeskömény magot. Enyhén tört magjából finom tea készíthető.
A koriander zöld levele is hűtő hatású. Nálunk talán kevésbé kedvelt erőteljes íze miatt. Az arab világban sokszor a petrezselyem helyett használják, de a taiföldi és a mexikói konyhának is kedvelt fűszernövénye. Levesek, halak és baromfiételek ízesítésére ajánljuk.
A jelentős gyulladáscsökkentő, májvédő, vértisztító hatású kurkuma fogyasztása is elősegíti testünk hűtését. Fokozza az emésztést, az immunrendszer működését, kiegyensúlyozza a koleszterin szintet. Használhatjuk rizs ízesítésére, de kiváló a húsételek fűszerezésére. Különlegesen finom ízeket kapunk, ha a paprikást paprika mellett kurkumával és kevés fahéjjal készítjük.
A bazsalikom a római császárok szent növénye volt. Szinte minden baj, betegség gyógyítására használták. Nagyon magas az antioxidáns tartalma. Használjuk paradicsomos ételek ízesítésére vagy fokhagymával, fenyőmaggal ledarálva, olíva olajjal elkeverve különleges pesztót kapunk, amit spagetti ízesítésére vagy akár csak mártogatósként is használhatunk.
A kaprot sokan csak mint a tökfőzelék ízesítőjét ismerik. Pedig friss ízt kölcsönöz akár a káposzta, akár az uborka salátának. A lereszelt sárgarépát kaporral, citrommal és olíva olajjal ízesítve különösen egészséges salátát kapunk, de a kapor még a grillezett zöldségeknek is kellemes ízt ad.
A fűszerek királynőjének tartott kardamom is a hűtő hatású fűszerek közé tartozik. Izesíthetjük vele teánkat, kávénkat. Indiában a rizs illatosítására mindig tesznek párszem kardamomot a főzőlébe. Ha különleges húslevest akarunk adjunk hozzá 2-3 szemet ebből az aromatikus hatású fűszerből.
A római kömény kis mennyiségben szintén hűtő hatású. Halak rákok és babfélék kíváló fűszere. Elősegíti az emésztést és kiváló szélhajtó.
Bár a friss gyömbér enyhén csípős, emésztés után hűtő hatással van a szervezetre. A frissgyömbérből készült tea a legjobb emésztés elősegítő, szabályozza az étvágyat és kiváló gyulladás csökkentő. A gyömbér tea megelőzi az utazáskor jelentekző hányingert, de terhesnőknek is segít a hányinger leküzdésében. Citrommal, mézzel esetleg mentával ízesítve igen finom tea készül belőle. Fogyaszthatjuk melegen vagy jégbe hűtve.
Lehet, hogy első hallásra túl exotikusnak tűnnek ezek a fűszernövények, de ma már a könnyen beszerezhetők. Érdemes velük kisérletezni, hiszen különleges ízük, illatuk, színük szivet-lelket és nem utolsó sorban az ízlelőbimbókat gyönyörködtető élményekben részesíthet.