Kurkuma – Indiai sáfrány

Ez a gyömbér félék családjába tartozó élénksárga színű fűszer a természet egyik csodája. Indiában több ezer éve használják, nem csak fűszerként, hanem az Ayurvéda gyógyítás egyik fontos gyógyszereként is. A Hagyományos Kínai Medicina is fontos gyógynövényként tartjama számon. Napjainkban a nyugati világban is egyre nagyobb elismertségre tesz szert. Nem csak az ősi gyógyítók, hanem a modern orvoslás is kezdi elismerni jelentőségét.


Természetesen a konyhában is jelentős szerepet kap, hiszen gyönyörű színt ad az ételeknek. A curry fűszerkeverék egyik fontos alkotó eleme. Húsos, zöldséges ételeket készíthetünk vele. Rizsételeket változtathatunk aranylóvá . Íze édeskés, nem túl intenzív ezért bátran használhatjuk édességek színezésére is.

A curry fűszerkeverék egyik alap alkotó eleme, de majdnem minden indiai fűszerkeverék része.

Az egészség megőrző híres indiai Arany Tej fő alapanyaga.

kurkuma
fotó: Giovanni Dall’Orto

Nemcsak indiában használják előszeretettel a thai és az indonéz konyha is fontos fűszerének tekinti. Így van ez a Közel-Keleten és Észak-Afrikában is. Közkedvelt palesztin étel a Mousakhan (Melegített csirke) vagy az Észak-Afrikából származó Csicseriborsós csirke is

A fűszerkereskedelem korán eljuttatta a kurkumát a Karib Szigetekre is, ahol a híres „Jerk” grill húsok pácának is a része. Nem véletleneül! A kurkuma nem csak színt és ízt a grill húsoknak, hanem megvédi szervezetünket a grillezés folyamán keletkező pörk anyagok rákkeltő hatásától!

“Kurkuma – Indiai sáfrány” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Szólj hozzá!