Kardamom a fűszerek királynője

A kardamom hazánkban még kevésbé közismert, ám annál sokoldalúbb fűszernövény, amely számos gyógyhatással is rendelkezik. Nemcsak ételeinket, italainkat teheti ízletesebbé, de még a leheletünket is felfrissíti. Rágó helyett rágjunk kardamomot!

A kardamom (Elettaria Cardamomum) India dél-nyugati partvidékéréről, a Malabár-part környékéről és Srí Lankáról származik. Ma már Délkelet-Ázsia számos trópusi éghajlatú vidékén és Guatemalában is termesztik. Európában a XV-XVI. században került be a köztudatba. A főnemesi üvegházakban dísznövényként és fűszerként egyaránt termesztették. Neve (Cardamomum) minden bizonnyal a görög kardia (szív) és amomum (fűszer) szavakból eredeztethető.

A gyömbérfélék családjába tartozó növény hüvelyes termésének fala nem tartalmaz íz-, olaj- vagy illóanyagot; fűszerként az enyhén kámforillatú, édes, fűszeres, kámforos aromájú, ízű magvakat használjuk. A hüvely színe zöld, fehér vagy fekete lehet. A zöld Indiában népszerű, a fehér Észak-Európában, a fekete pedig Afrikában. A fekete kardamom azonban egy másik fajhoz (Amomum subulatum) tartozó növény termése, amely a zöld, illetve fehér kardamomot nem helyettesítheti.

Az Ezeregyéjszaka legszebb meséiben is többször említésre kerül stimuláló és gyógyhatása révén ez a sokoldalú növény, amely méltán viseli a fűszerek királynője címet. Egészben (hüvelyestül) vagy a termésfaltól mentesen, egész vagy őrölt állapotban kerül forgalomba.

Fűszerként kétszersültek, kalácsok, sütemények, likőrök, kekszek, gyümölcssaláták, kompótok, marcipán és a karácsonykor elengedhetetlen mézeskalács ízesíthető vele.

Norvégiában darált húsételek (pl. kolbászfélék) és a skandináv forralt bor (blogg) fűszere.

Indiában nagyon sok fűszerkeverék alkotó eleme mint például a garam masaláé és a különböző chutney-k egyik alapfűszere is.

Garam Masala

Az arabok kávé ízesítésére is használják, a kardamommal ízesített kávét gahwá-nak hívják. De része a baharat nevű fűszerkeveréknek és főtt húsok, levesek ízesítésére is használják. A marokkói ras-el hanout, a jemeni zhoug vagy az etióp berbere is elképzelhetetlen nélküle.

2-3 szem kardamom a főzőlébe dobva különlegesen aromás ízt biztos a párolt rizsnek.

Keleten önmagában is szokták fogyasztani a kardamomot: étkezés után – vagy csak úgy – a rágcsálása kellemes szájízt ad, és állítólag a fogaknak is jót tesz. Evés után rágó helyett ezzel frissíthetjük fel a leheletünket.

“Kardamom a fűszerek királynője” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!