Ezt a finom, gyümölcsös pudingot Egyiptomban a böjti Ramadán hónap alatt nagy előszeretettel készítik. A vaníliás, barackos ízvilág mindenkit elcsábít. Készülhet friss gyümölcsből vagy aszalt sárgabarackból is, egyaránt finom lesz. A rózsavíz pedig a kelet varázslatos ízeit hozza otthonunkba.
Hozzávalók:
1 kg sárgabarack
¼ csésze mazsola (elhagyható)
1 evőkanál kukorica keményítő
1/2 csésze víz
1-2 evőkanál cukor vagy
1 vanília rúd belseje vagy 1 csomag vaníliás cukor
¼ csésze hámozott szeletelt mandula
½ evőkanál rózsavíz (elhagyható)
½ evőkanál kókusz reszelék
Tegyük fel a barackot a mazsolával és egy kis vízzel főni. Ha meg akarjuk őrzni a barack szép színét adhatunk hozzá egy kanálnyi citromlevet. Lassú tűzön addig főzzük, míg pépes lesz. Ha kihült egy kicsit leturmixoljuk, visszatesszük főni. Egy evőkanálnyi kukorica keményítőt elkeverünk 1/2 csésze vízzel, hozzáadjuk a barack péphez, 1-2 percig főzzük (csak amíg besűrűsödik). Ha édesebbre szeretnénk tegyünk bele cukrot vagy mézet. Miután langyosra hült tegyük bele a rózsavizet. Kis tálkákba merjük, a szeletelt mandulával és kókusz reszelékkel díszítjük. Hidegen tálaljuk. Ha gazdagabban szeretnénk díszítsük rózsavízzel ízesített tejszínhabbal.
Készíthetjük aszalt sárgabarackból is, akkor 500 gr aszalt sárgabarackot áztassunk be egy éjszakára, majd folytassuk a fent leírtak szerint.