A Földközi tenger keleti medencéjének szinte minden országában megtalálható ez különleges csemege. Van mikor hús nélkül készítik és előételnek tálalják, máskor húsos töltelékkel főételnek kínálják. Az eredeti verzió szerint cigaretta vékonyságúra kell tekerni, de nekem nincs elég türelmem és kézügyességem, úgy hogy kiegyezek a szivar mérettel is. Ízre ugyan olyan finom és gyorsabban készen van!
Hozzávalók:
60-70 db közepes méretű zsenge szőlőlevél vagy
1 üveg konzerv szőlő levél
400 gr darált marhahús (helyettesíthető mással is)
1 csésze rizs
2 csésze húsleves
1 hagyma finomra vágva
1 paradicsom apróra kockázva
1 zöldpaprika finomra vágva
1 csokor petrezselyem zöldje
1 csokor kapor
só és bors
½ csésze olívaolaj
2 citrom leve
1 citrom vékony szeletekre vágva
500 gr vékony szelet bárányborda (helyettesíthető másféle csontos hússal)
Alaposan megmossuk a szőlő levelet. Egy nagy lábasban sós vizet forralunk és ebben tízes csapatokban blansírozzuk a szőlő levelet. Vigyázzunk ne főzzük túl, mert akkor szét mállik és nem tudjuk majd feltekerni. Jól lecsöpögtetve egy kicsit hűlni hagyjuk.
A hagymát megdinszteljük 2 kanál olívaolajban, hozzáadjuk a darált húst, és addig sütjük amíg meg nem változtatja a színét. Ekkor a húshoz keverjük a rizst, a paprikát, a paradicsomot, és egy csésze levest. Sózzuk, borsozzuk, és lefedve lassú tűzön pároljuk, míg el nem fő a leve.
Továbbra is lefedve hagyjuk hűlni egy kicsit. Amikor már langyos, belekeverjük a petrezselymet és a kaprot.
Egy szőlő levelet a fényes oldalával lefelé egy tányérba teszünk. Diónyi tölteléket teszünk a szélesebbik részére . Ráhajtjuk a két szélét és szorosan feltekerjük. Majd megszorítjuk a tenyerünkben, hogy megtartsa a formáját . Megismételjük míg az összes szőlő levelet felhasználtuk.
Egy szorosan záródó lábas alján egy sorban elrendezzük a sózott borsozott borda szeleteket. A töltött szőlő leveleket jó szorosan több rétegben a bordákra tesszük,. Beborítjuk citrom karikákkal. Ráöntjük az olívaolajat és a maradék húslevest. Felfőzzük, majd lassú tűzön addig főzzük amíg elfő a leve. Ezután még lefedve állni hagyjuk kb 15 percig.
Kifordítjuk egy nagy tálra, és citrom gerezdekkel dekorálva tálaljuk.
“Töltött szőlőlevél – libanoni módra” bejegyzéshez 1 hozzászólás