Az egyik kedvenc indiai fogásom a „chicken tikka”. Ez a csípős, fűszeres faszénen sült csirke szokásformáló! A mi tikka fűszerkeverékünkben gyömbér, fokhagymapor, fehér bors, római kömény, szerecsendió, kardamom, chili, kurkuma és piros paprika biztosítja az autentikus indiai ízeket. A receptben külön tüntettem fel az erős paprikát. Az eredeti verzió meglehetősen csípős, de úgy is finom, ha kevesebb erős paprikát teszünk bele.
Hozzávalók:
1 kg csirkeszárny
1 kis doboz joghurt
1 evőkanál tikka masala
1 evőkanál fokhagyma és gyömbér paszta (vagy 5 cm-es gyömbér és 1 fej fokhagyma lereszelve)
Ízlés szerint chili vagy darált erős paprika
1 citrom leve
2-3 evőkanál tisztított vaj (olvasztva) vagy olaj
só
A csirkeszárnyakat besózzuk és egy tálba tesszük. A többi hozzávalót összekeverjük, ráöntjük a csirkeszárnyakra ügyelve, hogy mindenhol érje a húst a pác. Én szeretem kézzel jól beledörzsölni. Hagyjuk állni legkevesebb egy pár órát, de finomabb lesz, ha egy éjszakát a hűtőben pihen. Faszénen vagy elektromos grillsütőben sütjük. Párolt rizzsel vagy pita kenyérrel és salátával tálaljuk. Egy jó fokhagymás, mentás, joghurtos uborkasaláta megszelídíti a csípősségét.