Tikka Fűszerkeverék

A tikka fűszerkeverék nem csak Indiában közkedvelt. Anglián keresztül eljutott a világ minden részére. A híres-neves tikka masala-s csirke a fűszerkeverékkel és joghurttal pácolt sült csirke és selymesen sűrű curry szósz keveréke. Emellett használhatjuk grill húsok, sültek, de akár zöldség curryk ízesítésére is.

A fűszer keverékek összetétele nem kőbe vésett szabály. Általában ahány ház, annyi szokás. Van aki koriandert is tesz a masalába, van aki fekete borsot használ fehér helyett és persze az arányok is változóak lehetnek.

Kísérletezz és alakítsd ki a saját kedvenc keverékedet!

Hozzávalók:
2 teáskanál őrölt gyömbér
2 teáskanál fokhagyma granulátum
1 teáskanál őrölt szerecsendió
1 teáskanál őrölt kurkuma
½ teáskanál őrölt fehér bors
½ teáskanál őrölt római kömény
½ teáskanál őrölt kardamom
½ teáskanál őrölt chili paprika
1 teáskanál őrölt piros paprika

Keverjük össze alaposan a fűszereket, töltsük jól záródó üvegbe. Sötét, száraz, hűvös helyen tárolva sokáig eláll.

Az őrölt gyömbért helyettesíthetjük egy diónyi frissel, amit reszelve vagy finomra vágva tegyünk az ételbe.

A fokhagyma granulátum helyett használhatunk 2-3 gerezd friss fokhagymát finomra vágva, lereszelve vagy fokhagymanyomón átnyomva.

Az őrölt kardamomot pótolhatjuk 4-5 szem egész maggal.

“Tikka Fűszerkeverék” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!