Az indiai konyha nem csak a vegetáriánusételeiről híres. Minél északabbra megyünk, annál több húsfélét fogyasztanak persze mindig sokféle zöldség kíséretében.
Egy nem vegetáriánus indiai étkezés általában egy húsféléből, legyen az grillezett hús vagy gazdag, selymes mártásos curry, 1-2 -féle zöldség curryből, édes-savanyú csatniból, párolt rizsből és/vagy valamilyen serpenyőben sült lapos kenyérből áll. De ne feledkezzünk meg a joghurt italról vagy a joghurtos salátáról sem, amik a fűszerek csípősségét képesek kompenzálni.
Az alábbi húsgombócokat Tikka fűszerkeverékkel ízesítettem, aminek a receptjét ide kattintva olvashatjátok, a plusz gyömbér és fokhagyma pedig még intenzívebbé, egzotikusabbá teszi az ízeket.
Ha nincs otthon csicseriborsó vagy rizs liszted pótold zsemlemorzsával.
Arra figyelj, hogy ne süsd túl sokáig, hogy ne száradjanak ki a gombócok.
Hozzávalók:
500 gr. darált hús
1 csésze csicseriborsó liszt vagy rizsliszt
1 tojás
1 evőkanál reszelt gyömbér
3-4 gerezd fokhagyma reszelve
1 evőkanál Tikka fűszerkeverék
> ½ teáskanál őrölt chili (vagy ízlésszerint)
só és bors
1-2 csésze zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
A hozzávalókat a zsemlemorzsa és az olaj kivételével keverjük alaposan össze. Formázzunk belőle diónyi nagyságú gombócokat, forgassuk meg a zsemlemorzsában majd forró olajban süssük pirosra.
Fogyaszthatjuk sült burgonyával, salátával vagy egy finom zöldség curry mellé.