Tom Yam Kung – Thai csípős-savanyú rákleves

Ez a thai konyha egyik legismertebb levese. Az eredeti változat olyan erős, hogy még a fülünkön is gőz jön ki tőle! Thaiföldön általában homárból vagy egyéb nagyobb rákfélékből készítik ami nálunk igen drágán vagy egyeltalán nem szerezhető be, ezért választottam a garnéla rákot ami viszonylag könnyebben megvásárolható. De ha nem szereted a tenger gyümölcseit próbáld csirkével, úgy is nagyon finom!

Thaiföldön persze friss fűszernövényeket használnak az ízesítéshez, amiket nálunk megint csak problémás beszerezni, de a szárított változatok már kaphatók a jobb fűszerboltokban. Ha szárított citromnádat használsz fűszerkosárban (teatojásban) tedd a levesbe és tálalás előtt távolítsd el.

Hozzávalók:
400 gr garnélarák
1 ek. szárított citromnád
1 kk. őrölt galangal
5 db kaffír citromlevél
1 ek. chili pehely (vagy ízlés szerint)
100 gr gomba
2 ek. Halszósz
2 ek citromlé
3 csésze csirkeleves
1 ek.  erős darált paprika (vagy ízlés szerint)

Tisztítsuk meg a garnélákat úgy, hogy a farkán hagyjuk rajta a páncélját. Forraljuk fel a levest, adjuk hozzá a többi hozzávalót a citromlé kivételével. Főzzük 4-5 percig, amíg a rák megfő. Ne főzzük sokáig mert a rák megkeményedik, ha túlfőzzük. Tálalás előtt keverjük el benne a citromlevet és forrón tálaljuk.

“Tom Yam Kung – Thai csípős-savanyú rákleves” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. A citromnádat nagyon könnyen lehet gyökereztetni, csak 1-2 hétre vzíbe kell tenni, majd cserépbe kiültetni, tavasztól tél végéig van friss citromnád (télen a pincébe kell vinni, mert fagyérzékeny). A kaffir lime beszerezhető palántaként, nagyon szépen fejlődik cserépben, ezt is fagymentes helyre kell tenni télire. Stb.
    Üdv,. Annus János

    Válasz

Szólj hozzá!