Tom Yam Kung – Thai csípős-savanyú rákleves

Tom Yam Kung

 

Ez a thai konyha egyik legismertebb levese. Az eredeti változat olyan erős, hogy még a fülünkön is gőz jön ki tőle! Thaiföldön általában homárból vagy egyéb nagyobb rákfélékből készítik ami nálunk igen drágán vagy egyeltalán nem szerezhető be, ezért választottam a garnéla rákot ami viszonylag könnyebben megvásárolható. De ha nem szereted a tenger gyümölcseit próbáld csirkével, úgy is nagyon finom!

 

Thaiföldön persze friss fűszernövényeket használnak az ízesítéshez, amiket nálunk megint csak problémás beszerezni, de a szárított változatok már kaphatók a jobb fűszerboltokban. Ha szárított citromnádat használsz fűszerkosárban (teatojásban) tedd a levesbe és tálalás előtt távolítsd el.

A fűszereket vásárold meg itt!

Hozzávalók:

400 gr garnélarák

1 ek. szárított citromnád

1 kk. őrölt galangal

5 db kaffír citromlevél

1 ek. chili pehely (vagy ízlés szerint)

100 gr gomba

2 ek. Halszósz

2 ek citromlé

3 csésze csirkeleves

1 ek.  erős darált paprika (vagy ízlés szerint)

 

Tisztítsuk meg a garnélákat úgy, hogy a farkán hagyjuk rajta a páncélját. Forraljuk fel a levest, adjuk hozzá a többi hozzávalót a citromlé kivételével. Főzzük 4-5 percig, amíg a rák megfő. Ne főzzük sokáig mert a rák megkeményedik, ha túlfőzzük. Tálalás előtt keverjük el benne a citromlevet és forrón tálaljuk.

 

 

Szólj hozzá!