Az indiai konyha egyik remek zöldség curry-je ez a finom padlizsános, csicseriborsós fogás.
A padlizsán rendkívül értékes tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, miközben energiaértéke kicsi.
A csicseriborsó pedig fehérjében és élelmi rostokban gazdag és szintén magas vitamin és ásványianyag tartalommal bír.
A hozzáadott fűszerek nem csak az emésztést segítik elő, de egészségünk megőrzéséhez is jelentősen hozzájárulnak.
Fogyaszthatjuk ezt a curry-t mint egy tápláló vegetáriánus fogást, párolt rizzsel vagy pita kenyérrel tálalva, de köretnek is kiváló grillezett vagy sült húsok mellé.
A chili paprika mennyiségét igazítsd a család tűrőképességéhez, de mivel a chili az egyik legpotensebb gyógynövény nem érdemes kispórolni.
A csípősség csökkentése érdekében kínálj mellé egy finom mentás, joghurtos uborka salátát vagy csak sima joghurtot esetleg kefirt.
Hozzávalók:
1 nagyobb padlizsán
olaj a sütéshez
1 csicseriborsó konzerv (400 g)
1 evőkanál kókuszolaj
1 csésze paradicsom szósz vagy 1 kis konzerv paradicsom
2 csésze víz vagy alaplé
1 fej hagyma finomra vágva
3-4 gerezd fokhagyma finomra vágva
1 diónyi gyömbér lereszelve
1 teáskanál garam masala fűszerkeverék
1 teáskanál kurkuma
½ teáskanál római kömény
½ teáskanál őrölt chili paprika
½ teáskanál bors
só
A padlizsánt 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk úgy, hogy egyik oldalán maradjon rajta a héja. Bő olajban süssük aranybarnára, majd papírtörlőn csöpögtessük le a felesleges olajt.
A kókusz olajon pároljuk meg a finomra vágott hagymát. Ha már üveges, adjuk hozzá a fokhagymát a gyömbért és a fűszereket. Ezekkel is süssük még 1-2 percig, majd jöhet a paradicsommártás, azzal is pirítsuk egy kicsit a hagymát, majd engedjük fel a vízzel, tegyük bele a csicseriborsót és addig főzzük, amíg jó sűrű mártás nem lesz belőle (10-15 perc).
Ha kész adjuk hozzá a megsült padlizsánt, óvatosan forgassuk a mártásba vigyázva, hogy minél kevésbé törjük össze, hagyjuk, hogy összerottyanjon.
Finomra vágott petrezselyem zölddel vagy koriander levéllel díszítve tálaljuk.