Az eredeti közel-keleti shakshouka jó sűrűre főzött paradicsom szósszal készül. Mi egy jóval könnyedebb, gyorsan elkészülő változatát szeretjük, (de nagyon,) amiben a zöldségeket szinte csak átmelegítem, így roppanósak maradnak és megőrzik friss, üde ízüket.
Paradicsom, paprika az alap hozzávaló, ezek nélkül nem shakshouka a shakshouka, de én fel szoktam turbózni egy kis zöldhagymával, snidlinggel, petrezselyem zöldjével. Tulajdonképpen minden friss zöldfűszer jót tesz neki.
Pita kenyeret és fekete olajbogyót (legfinomabb a kalamata) szoktam mellé kínálni.
Hozzávalók:
2 tojás
1 evőkanál vaj
½ paradicsom
½ hegyes erős paprika
2-3 karika kápia paprika
1 szál zöldhagyma
2 evőkanál finomra vágott snidling
2 evőkanál finomra vágott petrezselyem zöldje
só és bors
Vágjuk finomra a zöldségeket.
Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, először adjuk hozzá a hagymát és a paprikákat. Ha elkezd puhulni jöhet a paradicsom, azzal is sütjük egy kicsit, csak éppen annyira, hogy elkezdjen puhulni. Sózzuk, borsozzuk, beleütjük a tojásokat, hagyjuk, hogy a tojás fehérje megszilárduljon, majd egy fakanállal elkeverjük a sárgáját és jól összekeverjük a zöldségekkel.
A finomra vágott snidlinggel és petrezselyem zölddel megszórva tálaljuk.
Nagyon fin om lehet kiprobalom.