Ez az édesség az Közel-Keleten a Ramadan havi böjtöt követő kis Bajrám ünnep kedvelt édessége. A háziasszonyok általában készen veszik meg a kisütött palacsintákat és otthon töltik meg kedvenc töltelékükkel.
Egyik változatban mascarpone-hoz hasonló sűrű tejszínnel töltik meg és rózsavizes sziruppal jól meglocsolva, finomra vágott pisztáciával díszítve tálalják.
Másik változatban dió, esetleg édes sajt a töltelék majd a megtöltött palacsintákat forró olajban sütik ki és szirupba mártva tálalják. Itt most az utóbbi változat olvasható.
Hozzávalók:
Palacsinta:
1/2 kk szárított élesztő
1 kk cukor
1 ¼ csésze langyos víz
1 ½ csésze liszt
csipet só
olaj a sütéshez
Töltelék:
½ csésze durvára vágott dió
½ csésze kókusz reszelék
½ csésze áztatott mazsola
½ csésze cukor
Szirup:
3 csésze cukor
1 1/2 csésze víz
2 ek citromlé
1 ek rózsavíz (elhagyható)
A szirupot jó, ha előre elkészítjük, hogy legyen ideje kihűlni. Olvasszuk fel lassú tűzön a cukrot a vízben. Forraljuk fel és főzzük nagy lángon 5 percig. Ha hab keletkezik, akkor szedjük le. Adjuk hozzá a citromlevet és a rózsavizet, majd hagyjuk jól kihűlni.
A töltelékhez valókat keverjük jól össze egy tálban.
A palacsintatésztához futtassuk fel az élesztőt a teáskanálnyi cukorral ¼ csésze langyos vízben. Ha már szép habos, akkor adjuk hozzá a többi hozzávalóhoz. Keverjük jól ki és meleg helyen hagyjuk kelni 30-40 percig.
Palacsintasütőbe adagoljunk kb. 10 cm átmérőjű lapokat és csak az egyik felén süssük meg. Ha a teteje megszilárdul csúsztassuk tányérra.
A palacsinta sületlen oldalának egyik felére tegyünk egy teáskanálnyit a töltelékből, hajtsuk rá a tészta másik felét. Jól nyomkodjuk le a szélét, hogy a sütés alatt ne nyíljon szét.
A megtöltött palacsintákat süssük bőséges forró olajban aranybarnára. Ha kész, csöpögtessük le róla a felesleges olajat, még forrón tegyük a szirupba egy percre.
Halmozzuk tányérra és szórjuk meg egy kis darált dióval vagy pisztáciával.
Nagyon finomnak néz ki kipróbáljuk. Férjem kérdezi illetve kijelenti,hogy ha az ánizs olyan jó akkor az Ouzo is kell hogy jó legyen
Kismértékben gyógyszer, nagymértékben orvosság! 🙂