Qatayif – Arab palacsinta

Ez az édesség az Közel-Keleten a  Ramadan havi böjtöt követő kis Bajrám ünnep kedvelt édessége. A háziasszonyok általában készen veszik meg a kisütött palacsintákat és otthon töltik meg kedvenc töltelékükkel.

Egyik változatban mascarpone-hoz hasonló sűrű tejszínnel töltik meg és rózsavizes sziruppal jól meglocsolva, finomra vágott pisztáciával díszítve tálalják.

Másik változatban dió, esetleg édes sajt a töltelék majd a megtöltött palacsintákat forró olajban sütik ki és szirupba mártva tálalják. Itt most az utóbbi változat olvasható.

Hozzávalók:
Palacsinta:
1/2 kk szárított élesztő
1 kk cukor
1 ¼ csésze langyos víz
1 ½ csésze liszt
csipet só
olaj a sütéshez

Töltelék:
½ csésze durvára vágott dió
½ csésze kókusz reszelék
½ csésze áztatott mazsola
½ csésze cukor

Szirup:
3 csésze cukor
1 1/2 csésze víz
2 ek citromlé
1 ek rózsavíz (elhagyható)

A szirupot jó, ha előre elkészítjük, hogy legyen ideje kihűlni. Olvasszuk fel lassú tűzön a cukrot a vízben. Forraljuk fel és főzzük nagy lángon 5 percig. Ha hab keletkezik, akkor szedjük le. Adjuk hozzá a citromlevet és a rózsavizet, majd hagyjuk jól kihűlni.

A töltelékhez valókat keverjük jól össze egy tálban.

A palacsintatésztához futtassuk fel az élesztőt a teáskanálnyi cukorral ¼ csésze langyos vízben. Ha már szép habos, akkor adjuk hozzá a többi hozzávalóhoz. Keverjük jól ki és meleg helyen hagyjuk kelni 30-40 percig.  

Palacsintasütőbe adagoljunk kb. 10 cm átmérőjű lapokat és csak az egyik felén süssük meg. Ha a teteje megszilárdul csúsztassuk tányérra.

A palacsinta sületlen oldalának egyik felére tegyünk egy teáskanálnyit a töltelékből, hajtsuk rá a tészta másik felét. Jól nyomkodjuk le a szélét, hogy a sütés alatt ne nyíljon szét.

A megtöltött palacsintákat süssük bőséges forró olajban aranybarnára. Ha kész, csöpögtessük le róla a felesleges olajat, még forrón tegyük a szirupba egy percre.

Halmozzuk tányérra és szórjuk meg egy kis darált dióval vagy pisztáciával.  

“Qatayif – Arab palacsinta” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Nagyon finomnak néz ki kipróbáljuk. Férjem kérdezi illetve kijelenti,hogy ha az ánizs olyan jó akkor az Ouzo is kell hogy jó legyen

    Válasz

Szólj hozzá!