Csillag ánizs: egy fűszer amit a vírusok nem nagyon szeretnek

Ezt a dekoratív és intenzív ízű és illatú fűszert csillagos ánizsnak, kínai ánizsnak vagy ánizscsillagnak is hívják.

Dél-Kínában őshonos gyógy- és fűszernövény, a Dél-Ázsiában is termesztett örökzöld fának a termése, a fa akár 100 évig is termő lehet.

Erősebb, kesernyésebb ízű mint az ánizs, de az egészségre való hatásaik nagyban megegyeznek.

Mind a termés, mind annak az olaja használható ételízesítésre.

Nálunk a karácsonyi mézeskalács fűszerkeverékében és a forralt bor ízesítői között találjuk meg elsősorban, de használják még diópálinka és fűszeres ágyaspálinka készítésekor is.

Különlegesen szép formája miatt karácsonyi dekorációk egyik kedvelt alkotó eleme.

A nemzetközi konyha, különösen a keleti konyha bátrabban használja húsok és zöldségek ízesítésére is. A kínai 5 fűszer keverék egyik összetevője és az indiai konyha is használja legtöbb fűszerkeverékében, mint például a garam masalaban vagy a briyani masalában.

A híres indiai fűszertea a masala chai egyik összetevője a csillagánizs a feketebors, kardamom, fahéj, gyömbér, szegfűszeg, citromnád és sáfrány mellett. Erről itt olvashatsz többet.

Az ősi indiai ayurvéda holisztikus gyógyító módszer gyakran alkalmaz fűszereket, így csillag ánizst is gyógyító szerként, nem véletlenül. A több ezer éves tapasztalatok mellett a modern tudomány is bizonyította a csillag ánizs gyógyító hatását.

A Hagyományos Kínai Gyógyászat már több mint 3000 éve használja. Melegítő hatásúnak tartja, különösen a máj és a vese számára tartja előnyösnek, ezen túl még fájdalomcsillapító és energizáló hatásúnak is tartja. A teáját a terhes és a szoptatós anyukáknak javasolja – immunerősítés és tejszaporítás céljából.

Manapság a megtermelt csillagánizs 90%-t a gyógyszeripar használja, vírus, baktérium és gombaölő hatása miatt. A Tamiflu nevű influenza elleni antivirális gyógyszer hatóanyaga a csillag ánizsból is előállítható sikimisav. Több mint 70 -féle akár antibiotikum rezisztens baktérium ellen is hatékony, amint azt tudományos kutatások is bizonyítják.

További hatásai: görcsoldó, szélhajtó, ízjavító, gyomorerősítő, étvágyjavító. Reumás betegségeknél az olajával történő bedörzsölés rendkívül hatékony fájdalomcsillapítónak bizonyul. A Candida albicans által okozott bőrproblémák hatékony ellenszere. Kiváló nyugtató, altató, a szív és érendszerre, vérnyomásra is jótékony hatással van, továbbá elősegíti a hasnyálmirigy egészségét.

Haj és bőr regeneráló, fogkrémek és szájvizek alkotórésze. A csillag ánizs tanin tartalma öregedés gátló, olaja segít eltüntetni még a mély ráncokat is. Dezodoráló hatása is van, jellegzetes illata miatt pedig parfüm alapanyagként is használják, mint például  Yves Saint Laurent Belle d’Opium-jában.

Szólj hozzá!