Masala Chai – Fűszer Tea

Ez a többféle fűszer keverékével készülő indiai forró ital eredetileg nem élvezeti teának jött létre, hanem az ősi Ayurveda gyógyítás gyógyteáiként. Különböző betegségekre, különböző fűszerek keverékeit használták.

Mai formája a XX. Század elejére alakult ki. Napjainkban minden utcán és a munkahelyeken is találkozhatunk a „chai wallah”-nak nevezett teaárusokkal. Az indiai otthonokban is gyakran készül ez a finom ital. Általában a nap első itala az „ágy teának” is nevezett masala chai, de a nap folyamán gyakran fogyasztják.

Ahány ház annyi szokás – mondja a közmondás és ez igaz a masala chaira is. Minden tea árusnak és a legtöbb háziasszonynak is megvan a saját titkos receptje.

Leggyakrabban ízlés szerinti arányú (lehet fele-fele vagy ¼ -3/4 arányú) zsíros tej és víz keverékével készül. Aki nem szereti vagy nem bírja meginni a tejet az készítheti síma vízzel vagy kókusz, rizs, mandula vagy más növényi tejjel.   Édesíteni általában cukorral, kókuszvirág cukorral vagy mézzel szokták.

A fűszerek esetében már sokkal nagyobb a variáció. Ami minden változatban közös az a gyömbér és a kardamom, ezeket kiegészíthetik fahéjjal, csillagánizzsal, édesköménnyel, borssal, szerecsendióval vagy szegfűszeggel. Vannak régiók ahol chillit, kurkumát vagy sáfrányt is adnak hozzá.

Masala Chai fűszerei
Fotó: kris krüg, http://www.flickr.com/photos/kk/14437166/

Általában erős fekete teával (Assam) készül, de a kashmíri régióban inkább a zöld teát részesítik előnyben.

Elkészítési módja: a tejes vizet felforralják, édesítik, majd hozzáadják a tea füvet és a fűszereket. 10 percig állni hagyják. Leszűrve tálalják. Van aki rövidebb-hosszabb ideig együtt fűzi a szemes fűszereket a tejes vízzel , van aki finomra őrölt fűszerkeveréket használ. A változatok száma végtelen.

Napjainkra meghódította a nyugati világot is. Egyre több kávézó, teázó ajánlatában szerepel. A háziasszonyok dolgát megkönnyítendő filteres változatban is kapható.

Bár első hallásra szokatlannak  tűnhet a fűszerek használata tea készítésére, érdemes megkóstolni, hiszen a fűszerek nem csak egzotikus ízükkel, illatukkal csábítanak el bennünket, hanem igen magas beltartami értékük miatt egészségünk és szépségünk megőrzésében is jelentős szerepet játszanak.

Forrás:  https://en.wikipedia.org/wiki/Masala_chai

“Masala Chai – Fűszer Tea” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!