Omm Ali – Ali anyja – egyiptomi diós puding

Azon édességek egyike, amelyet Egyiptomban minden nagyobb étterem svédasztalán megtalálunk, ám otthon is könnyen, gyorsan elkészíthető.

Nevét Ali édesanyjáról kapta, hogy ki volt Ali és miért az anyjáról nevezték el ezt a finomságot, azt ma már senki sem tudja. Talán Ali édesanyja készítette először fiának…

Egyiptomi diós puding

Hozzávalók:
4 réteslap vagy 1 leveles tészta
1 l tej
2 csésze cukor
½ csésze durvára vágott pisztácia
½ csésze durvára vágott dió
½ csésze mazsola
½ csésze kókuszreszelék
½ teáskanál fahéj
1 csomag vaníliás cukor
50 g vaj

Elkészítéséhez használhatunk bármilyen diót, mogyorót. Minél többféle csonthéjas mag van benne, annál finomabb, de mindenki ízlése szerint változtathatja. Akkor a legfinomabb ha még melegen tálaljuk.

A réteslapokat 180 fokon arany sárgára sütjük a sütőben. Ha kihűlt, nagyobb darabokra tördeljük (mint a lebbencs tésztát). Ezt a lépést pár nappal korábban is elvégezhetjük.

Forraljuk fel a tejet a cukorral és a vaníliás cukorral. Rakjuk a rétestészta 1/3-át egy mély cserép- vagy tűzálló tálba. Szórjuk meg a maradék hozzávalók felével. Újra réteslap következik, majd rászórjuk a maradék tölteléknek valót, végül befedjük a maradék rétestésztával. Öntsük rá  a tejet. Osszuk el a vajat apró darabokban a tetején, majd 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Melegen tálaljuk.

Gazdagíthatjuk 2 dl főzőtejszín hozzáadásával.

“Omm Ali – Ali anyja – egyiptomi diós puding” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Szep napot! Egy órája volt a televízióban egy arab édesség, hasonló ehhez, de sült levelestésztából készítették, összetörve tejszínnel leöntve, mazsola biztos volt benne és még talán dió utána kisütötték.Nem tudnál segíteni nekem, mi is lehetett ennek az édességnek a neve és az elkészítése?
    Nagyon köszönöm! Adrienn

    Válasz
  2. Lehet egyebkent, hogy ugyanez a recept volt, de csak tejszínt használt. Úgy magyarázták az eredetét, hogy sajnálták kidobni a kiszáradt tésztát , így elkészítették majd kitették a szegényeknek.

    Válasz
    • Kedves Adrien, igen valószínű hogy egy tőből fakadnak. Azt kétlem, hogy a diós, mazsolás, kókuszos édességet kitették volna a szegényeknek.Én Egyiptomban mindig réteslapból készültet ettem,de biztos finom leveles tésztából is. Üdv.Zsuzsa

      Válasz

Szólj hozzá!