Mivel a férjem nem szereti a cukros, ecetes öntettel készült salátákat, én viszont imádom az uborka salátát kénytelen voltam egy olyan kompromisszumos megoldást találni, amelyik mindkettőnk ízlésének megfelel. Így született ez az újra gondolt uborka sali recept.
A cukrot elfelejtettem, ecet helyett citromlevet használtam és a hagyományos fokhagyma mellé még bedobtam egy maréknyi friss mentalevelet a frissesség kedvéért. (Persze az sem egy hátrány, hogy a menta elősegíti az emésztés és megakadályozza az epegörcsöt, ha érzékeny vagy a fokhagymára.) Még kívánt egy kis olajt is, hogy jobban csússzon, de az olívaolaj ízét túl markánsnak ítéltem, úgy hogy inkább szőlőmag olajjal locsoltam meg végül.
Ha úgy érzitek, hogy szükséges lenne egy kis édes ízre is a kombinációban csorgassatok rá egy kis mézet.
Hozzávalók:
2 nagyobb uborka vékonyra szelve
2 gerezd fokhagyma
1 marék menta levél finomra vágva vagy
1 evőkanál szárított menta
½ citrom leve
¼ csésze szőlőmag olaj
1 evőkanál só
Jól sózzuk be a vékonyra szeletelt uborkát, reszeljük rá a fokhagymát és legalább egy fél óráig hagyjuk állni a sóban, majd csavarjuk ki felesleges nedvességet. Tegyük egy salátás tálba, locsoljuk meg a citrom lével és a szőlőmag olajjal, szórjuk bele a mentát majd jól keverjük össze.
Legalább egy 15 percig hagyjuk állni a hűtőszekrényben, hogy összeérjenek az ízek. Jól lehűtve tálaljuk.