Nálunk a cukkini és a bazsalikom kéz a kézben jár. Ezt az íz párosítást használtam ennek a krémlevesnek a készítésénél is.
Egyik nyáron rengeteg cukkini termett a kertben és úgy szerettük volna tartósítani, hogy minél kevesebb helyet foglaljon a mélyhűtőben. Így találtuk ki, hogy a legjobb az lesz, ha jó sűrű levest készítünk belőle, leturmixszoljuk, adagonként lefagyasztjuk és télen csak felhígítjuk és a tejszínnel gazdagítjuk, ami remekül működött, mindenkinek ajánlom.
Persze frissen készítve a legfinomabb. Gyorsan elkészül, mivel a cukkini nem igényel hosszú főzési időt. A tejszín bársonyossá teszi, a bazsalikom pedig kellemes nyárias ízt kölcsönöz ennek a könnyű levesnek.
Hozzávalók:
2 közepes cukkini felkockázva
1 evőkanál vaj
1,5 l alaplé vagy
1,5 l víz és 1 evőkanál ételízesítő
½ csésze friss bazsalikom levél finomra vágva vagy
1 evőkanál szárított bazsalikom
½ csésze főzőtejszín vagy kókusz tejszín
só és bors
A cukkinit megpároljuk egy kicsit a vajon, felöntjük az alaplével, sózzuk borsozzuk és jó puhára főzzük. Ha kész hagyjuk egy kicsit hűlni, majd bot turmixszal turmixszoljuk le. Forraljuk fel újra, adjuk hozzá a tejszínt és a bazsalikomot és csak melegítsük össze, a tejszínnel már ne forraljuk. Ha szükséges még ízesíthetjük egy kis sóval és borssal.
Nézd meg videón: