Miért érdemes kakukkfű teát inni?

A kakukkfű az egyik legkedveltebb zöldfűszerünk, ami igen hosszú történetre néz vissza, hiszen már az ókorban is használták fűszerként, gyógynövényként, sőt a templomok áldozati oltárán füstölőként is.

A köztudatban leginkább, mint fűszernövény él, pedig gyógyító hatásai is számosak. Nagyon magas vitamin, ásványi anyag és illóolaj tartalma miatt számos betegség esetén megkönnyebbülést hozhat. Ha kúraszerűen szeretnénk fogyasztani a legegyszerűbb módja, ha finom teát készítünk belőle.

Lássuk hát miért is érdemes kakukkfű teát fogyasztani:

Kiváló fertőtlenítő hatása van,illóolaja  a Brighton Egyetem kutatói szerint olyan baktériumokat is képes megölni mint a félelmetes MRSA vagy az E.coli. Így teája hasznos lehet gyomorrontás, hasmenés esetén. Ha étkezés után 15 perccel isszuk meg, könnyíteni fogja az emésztést, ha pedig étkezés előtt fogyasztjuk étvágyjavító hatása van.

Magas vas tartalma miatt vérszegénység esetén is ajánlott napi 2-3 csésze elfogyasztása.

Kakukkfű
Kakukkfű

A kakukkfűben lévő aktív hatóanyagnak a timolnak köszönhetően jelentős gyulladáscsökkentő hatása is van. Kutatások szerint  a nehezen gyógyítható hashártya gyulladás esetén is jó eredményeket értek el kakukkfű kivonat segítségével.

Megfázáskor és más légúti megbetegedések esetén is bevethető, köhögés csillapító, nyákoldó köptető hatása miatt.

Magas antioxidáns tartalma miatt szerepe lehet a rákmegelőzésben a Natural Product Communication-ben megjelent tanulmány szerint citotoxikus hatást mutat vastagbél rák esetében, míg egy másik tanulmány szerint mellrák esetén is jótékony hatással van.

A kakukkfű kálium és mangán tartalma segít a szív és érrendszer egészségének a megtartásában, csökkenti az érfalak feszültségét, ezáltal vérnyomás csökkentő hatása is van.

Megéri tehát, hogy ne csak fűszerként használjuk, hanem teaként házipatikánk és mindennapjaink részévé is tegyük.

Hogyan készítsünk kakukkfű teát:

Csészénként 1 púpozott teáskanál szárított vagy 10-12 kis ág friss kakukkfüvet számítsunk. Forró lobogó vízzel forrázzuk le, majd lefedve hagyjuk állni 5-10 percig. Leszűrve, esetleg citrommal és mézzel ízesítve fogyasszuk. Hidegen, melegen egyaránt finom.

Forrás: https://articles.mercola.com

Nézz körül webshopunkban

Szólj hozzá!