Garnélarák zöldségekkel

Először az egyiptomi Port Szaid külvárosában, egy útszéli “halászcsárdában” kóstoltam ezt a gyorsan elkészíthető és nagyon finom ételt.

Port Szaíd a Szuezi-csatorna Földközi-tengeri végén található nagy forgalmú kikötőváros, 160 km-re Kairótól, amely méltán híres halételeiről. Nemcsak a Földközi-tengerből és a Szuezi-csatornából, de az édesvizű Manzala tóból fogott friss halakat és tenger gyümölcseit is árulnak a halpiacokon és a főutak mentén.

Ma már itthon is sok helyen kapható garnéla rák, ha nem is a frissen fogott változata.

Ez egy könnyen elkészíthető recept. A sok zöldség adja meg a frissességét. Egyiptomban nincs hal vagy rák étel római kömény nélkül, ebben a receptben is az emeli ki a rák ízét és egyben megkönnyíti az emésztését is.

Egyiptomi halpiac
Egyiptomi halpiac

Hozzávalók:

500 gr közepes nagyságú garnélarák
1 nagy fej vöröshagyma
1 nagy zöldpaprika
1 nagy paradicsom
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál római kömény
2 evőkanál olívaolaj

bors

Távolítsuk el a rákok fejét. Egy éles ollóval vágjuk fel a hátán a páncélt, és távolítsuk el a fekete emésztőcsatornát. Szeleteljük fel a zöldségeket vastagabb szeletekre.

Keverjük össze a hozzávalókat egy jól záródó cserép vagy jénai edényben, majd jól lezárva igen forró, 250 C-os sütőben süssük 10-15 percig a rákok nagyságától függően. (Grillen is elkészíthető, de akkor használjunk eldobható alumínium edényt.)

Vigyázzunk, hogy ne süssük túl sokáig, mert akkor kemény, gumiszerű állaga lesz a ráknak.

Párolt rizzsel vagy pita kenyérrel tálaljuk.

Port Szaid Egyiptom
Port Szaid Egyiptom

Szólj hozzá!