Rózsa bors – vörös bors (Schinus molle)

Sokféle fűszert nevezünk borsnak, pedig tulajdonképpen semmi közük sincs magához a bors növényhez. Az egyik ilyen a tarka bors összetevője, a gyönyörű vörös színben pompázó rózsa bors.

Rózsa bors - vörös bors
Fotó: Milvus – Wikimedia Commons

Íze enyhén csípős, édeskés. Külső héja könnyen ledörzsölhető, különleges látványt és ízt ad a martininek, csokinak vagy a gyümölcssalátának is. Feldobhatunk vele tejbegrízt, tejberizst vagy pudingokat is. Különösen a gyümölcsös ételek fűszere.

A francia konyha egyik igen kedvelt fűszere. Szószokat, húsféléket, leveseket is ízesíthetünk vele, frissen őrölve vagy törve, a főzési folyamat végén adjuk az ételhez, hogy megőrizze teljes aromáját.

A fekete borsot ne helyettesítsük vele, hiszen ereje és ízvilága egészen más.

Ez az enyhén csípős, édeskés ízű fűszer egy Peruban őshonos szömörceféle termése. A helyiek nem csak fűszerként használták / használják, hanem gyógynövényként is jelentős szerepet játszik. Erőteljes antibiotikus hatása miatt sebek kezelésére, fertőtlenítésre kiváló, vízhajtó hatása is van, de reumás megbetegedések, fogfájás és menstruációs problémák esetén is bevetik. A modern kutatások igazolják antidepresszáns hatását is.

Az Inkák ebből készítették a chicha nevű erjesztett italukat. A leveles ágai a sámánisztikus szertartások során rituális tisztítások és áldások során játszottak szerepet. A leveleket textilfestésre, a belőlük nyert olajat pedig antibakteriális hatása miatt mumifikálásra is használták.

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Schinus_molle

Rózsa bors - vörös bors fa
Rózsabors fa
Fotó: Parisette – Wikimedia Commons

Szólj hozzá!