Zöldhagymás pite

A kertben gyönyörűen nő a zöldhagyma. Úgy gondoltam kihasználom a frissességüket és készítek egy pitét jó sok zöldhagymával. Persze került a töltelékbe még egy kis póréhagyma is, sőt a pitypang levelek is hívogatóan integettek, úgy  hogy szedtünk belőlük is és hogy egy kis színt is vigyek a dologba egy kaliforniai paprika is kés alá került.

Ha egy kicsit gazdagabbra szeretnétek készíteni vágjatok bele egy kis sonkát vagy húsos szalonnát, de egy kis csípős kolbász sem fogja elrontani.

A tepsi kikenéséhez én mindig kókuszolajt használok, tapasztalatom szerint ez akadályozza meg legjobban, hogy leragadjon a tészta a tepsiben, de nyugodtan használhattok vajat, zsírt vagy olajt is.

Ne ijedjetek meg, ha sütés közben a töltelék felpúposodik, esetleg meg is repedhet egy kicsit, ha kivettük a sütőből szépen visszamegy a helyére és a külalakja sem romlik el.

Hozzávalók:
1 tekercs leveles tészta
½ evőkanál kókuszolaj
3 tojás
1 kis doboz főzőtejszín
1 csokor zöldhagyma a szárával együtt
1 kb. 25 cm-es póréhagyma darab
15-20 db pitypanglevél (elhagyható)
½ piros kaliforniai paprika
1 teáskanál tarkabors őrölve
2 teáskanál só
5 dkg trappista sajt reszelve

Alaposan kikenünk egy kb. 25 x 40 cm-es sütőtálat. Beleterítjük a leveles tésztát úgy, hogy a tál oldalát is takarja.

Egy tálba ütjük a tojásokat, beleöntjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk és alaposan összekeverjük.

A hagymákat  ½ cm-es szeletekre vágjuk, a pitypang leveleket durvára tépkedjük, a kaliforniai paprikát felkockázzuk, majd a zöldségeket a tojásos tejszínbe keverjük.

A zöldséges keveréket elosztjuk a tésztán, majd a tészta szélét visszagyűrjük, megszórjuk  reszelt sajttal és 180 fokon arany barnára sütjük. Hidegen és melegen is egyaránt finom.

Zöldhagymás pite

“Zöldhagymás pite” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!