A volt Török Birodalom egész területén kedvelt ez a képviselő fánk tésztájához hasonló tésztából készülő édesség. Különlegessége, hogy nem sütőben, hanem forró olajban sütik aranybarnára, édességét pedig a rózsavizes szirup adja. Csak annyit készítsünk amennyi egy nap alatt elfogy, mert sajnos másnap már nem az igazi. A nyers tészta azonban hűtőszekrényben egy napig eltatható.
Hozzávalók:
2,5 dl víz
csipet só
75 g vaj
125 g liszt
2 nagy tojás
1 vaníliás cukor
olaj a sütéshez
3 csésze sűrű szirup. A receptjét itt olvashatod.
Forraljuk fel a vajat a vízzel, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval. Adjuk hozzá a lisztet és gyors mozdulatokkal jól elkeverjük. Lassú tűzön addig keverjük, míg a tészta labdaszerűen össze nem áll. Vegyük le a tűzről és a tojásokat egyenként nagyon alaposan belekeverjük. (Az így elkészített tésztát sütés előtt egy napig tárolhatjuk hűtőszekrényben.)
Az olajat közepes lángon felforrósítjuk. A tésztát torta díszítő zacskóba töltjük és vastag csillag formával 5-6 cm hosszú csíkokat nyomunk a forró olajba. Ha minden oldalon arany barnára sült kivesszük, lecsöpögtetjük és egy percre a hideg szirupba tesszük. Tálra halmozva kínáljuk. Ha túl édesnek találjuk, a szirup helyett szórjuk meg bőségesen vaníliás vagy fahéjas cukorral.