Csodaszer – A csontleves sok fűszerrel

Napjaink népbetegségei az emésztőrendszer betegségei. A sok túlfinomított mű étel, a sok elfogyasztott kemikália, mind szerepet játszik a bélrendszer egészségének megromlásában, amit gyógyszerekkel nem túl nagy sikerrel lehet gyógyítani.

Van azonban a kezünkben egy csodaszer, ami ünnepi asztalainknak is dísze, mégpedig a jó sok zöldséggel és fűszerrel, lassú tűzön készült csontleves. A csontokból kifőtt zselatin gyógyítja az emésztőrendszer nyálkahártyáját, pótolja az ízületekben a kor előrehaladtával csökkenő kollagén tartalmat, elősegíti a haj, a bőr és a köröm egészségét.

A sokféle zöldség vitamin és ásványi anyag tartalma erősíti a szervezet ellenálló képességét, rosttartalmuk elősegíti a bélrendszer egészséges működését.

Végül de nem utolsósorban a fűszerek is jelentős hatással vannak az emésztőrendszer tökéletes működésére. A fekete bors fokozza a gyomorsav termelődését ami elősegíti az emésztést, a koriander mag étvágy javító, emésztés elősegítő, szélhajtó, vírus és baktériumölő, vértisztító hatású. A gyömbér gyulladás csökkentő, megszünteti a hányingert, a kardamom mag helyreállítja a száj baktériumflóráját, megakadályozza a mikrobák szaporodását és még ételmérgezés esetén is képes enyhülést hozni. A chili (erős) paprika elősegíti a bélrendszer nyálkahártyájának a gyógyulását. A petrezselyem kiváló vízhajtó, a lestyán pedig emellett még a gyomorégést is enyhíti és még sorolhatnám hosszan.

Láthatjátok nem véletlen, hogy nagyanyáink is ezzel kedveskedtek a gyerekágyas anyukáknak és ezzel erősítették betegeiket.

Jó húslevesből nem lehet keveset főzni, de ez ne tartson vissza bennünket, hiszen a maradékot felhasználhatjuk más ételek készítéséhez. Sokkal finomabb lesz a rizs vagy a főzelék, ha csontlevessel (a francia konyha alaplének hívja, nem véletlenül) készítjük. Felszolgálhatjuk fokhagymával ízesítve, vagy csak egy tojást beleütve, de pirított tésztával, citromlével is tálalhatjuk.

Ha még így sem fogyna el érdemes lefagyasztani olyan adagokban amit egy rizs vagy egy főzelék elkészítésekor fel tudunk használni.

A csontlevest bármilyen állatból készíthetjük. Én itt most receptet nem adok, hiszen ez a magyar konyha alap étele. Egy 4-5 literes fazék leves készítésekor én az alábbi fűszereket használom:

1 evőkanál fekete bors
1 evőkanál koriandermag
4-5 szem kardamom mag
4-5 szem szegfűbors
1-2 db szerecsendió virág
1 chili paprika
1 diónyi friss gyömbér
2-3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem, lestyán és zeller levél

Fűszerkosárba téve adjuk a leveshez, így ha az elkészül könnyen el tudjuk távolítani.

Hűsleves

Szólj hozzá!