Az arab édességek, mint a baklava édességét a sűrű sziruppal való locsolás adja meg. A görög konyha is szívesen használja, sőt a dán sütemények is finomabbak lesznek tőle. Használatának arany szabálya, hogy eltérő hőmérsékletűnek kell lennie a süteménynek és a szirupnak. Vagy a sütemény a forró, ahogy a sütőből kivesszük és a szirup a hideg vagy fordítva, hagyjuk a süteményt kihülni és forró sziruppal locsoljuk meg. Nekem az előző változat a praktikusabb, hiszen a szirupot előre elkészíthetjük, hűtés nélkül is sokáig eláll.
Hozzávalók:
2 csésze kristálycukor
1 csésze víz
1/2 citrom leve
1 evőkanál rózsavíz
A cukrot a vízben, kavarás nálkül, lassú tűzön felforraljuk. 2-3 perc fővés után hozzádjuk a citromlevet és/vagy a rózsavizet, majd lehűtjük.
“Sűrű szirup” bejegyzéshez 3 hozzászólás