Egyiptomi halleves

Egyszerű és gyorsan elkészíthető ez a halleves Bármilyen halat, rákot vagy egyéb tenger gyümölcseit is felhasználhatunk hozzá. Az alap levet készíthetjük a hal fejéből és farkából, vagy a garnélarák fejéből és héjából. A kardamom adja meg a leves egzotikus ízét, a korianderrel együtt segítik az emésztést, elveszik a hal esetleges túl intenzív ízét, a fehérbors pedig csodás harmóniát képez. Aki szereti a csípőset adhat hozzá pár karika erős zöld paprikát. Még finomabb, ha citrom helyett lime-ot használunk.

Hozzávalók:

200 gr fehér halfilé

200 gr garnélarák

200 gr tenger gyümölcsei.

1 evőkanál vaj

1 evőkanál liszt

1 nagy fej vöröshagyma finomra vágva

1 kis fej zeller apróra vágva

1 l víz vagy hallé

4-5 db kardamom

¼ kávéskanál őrölt koriander

1/4 kávéskanál  fehérbors

1 citrom reszelt héja és leve

2 evőkanál finomra vágott petrezselyem vagy korianderlevél

 

A fűszereket megvásárolhatod itt!

 

A kardamommagokat  egy kicsit megpirítjuk a vajban. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát. és üvegesre pároljuk. Tegyük bele a zellert, és pároljuk további 2-3 percig, majd szórjuk meg a liszttel.  Pár percnyi pirítás után öntsük fel vízzel (vagy a hallével). Forraljuk fel, sózzuk, borsozzuk, és őrölt korianderrel ízesítjük. Ha a zeller megpuhult, hozzáadjuk a halat és a tenger gyümölcseit. További 3-4 percig főzzük, vigyázva arra, hogy a hal ne essen szét. Hozzáadjuk a citrom levét. Reszelt citromhéjjal és petrezselyem zöldjével vagy koriander levéllel díszítve tálaljuk.

Szólj hozzá!