Egyiptomi halleves

Egyszerű és gyorsan elkészíthető ez a halleves Bármilyen halat, rákot vagy egyéb tenger gyümölcseit is felhasználhatunk hozzá. Az alap levet készíthetjük a hal fejéből és farkából, vagy a garnélarák fejéből és héjából. A kardamom adja meg a leves egzotikus ízét, a korianderrel együtt segítik az emésztést, elveszik a hal esetleges túl intenzív ízét, a fehérbors pedig csodás harmóniát képez. Aki szereti a csípőset adhat hozzá pár karika erős zöld paprikát. Még finomabb, ha citrom helyett lime-ot használunk.

Hozzávalók:
200 gr fehér halfilé
200 gr garnélarák
200 gr tenger gyümölcsei.
1 evőkanál vaj
1 evőkanál liszt
1 nagy fej vöröshagyma finomra vágva
1 kis fej zeller apróra vágva
1 l víz vagy hallé
4-5 db kardamom
¼ kávéskanál őrölt koriander
1/4 kávéskanál  fehérbors
1 citrom reszelt héja és leve
2 evőkanál finomra vágott petrezselyem vagy korianderlevél

A kardamommagokat  egy kicsit megpirítjuk a vajban. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát. és üvegesre pároljuk. Tegyük bele a zellert, és pároljuk további 2-3 percig, majd szórjuk meg a liszttel.  Pár percnyi pirítás után öntsük fel vízzel (vagy a hallével). Forraljuk fel, sózzuk, borsozzuk, és őrölt korianderrel ízesítjük. Ha a zeller megpuhult, hozzáadjuk a halat és a tenger gyümölcseit. További 3-4 percig főzzük, vigyázva arra, hogy a hal ne essen szét. Hozzáadjuk a citrom levét. Reszelt citromhéjjal és petrezselyem zöldjével vagy koriander levéllel díszítve tálaljuk.

Szólj hozzá!