Töltött káposzta egyiptomi módra – Mahshi kromb

Nagyon munkás, de megéri a fáradtságot. Régen a szomszédok, rokonok összeültek és vidám történet mesélések közepette tekergették a cigaretta vékonyságú töltött káposztákat. Estére mindenki nagy, tele fazékkal tért haza. A káposzta szélhajtó hatását megelőzhetjük, ha jó sok római köménnyel (kiváló szélhajtó) ízesítjük. A vajjal sem szabad spórolni, mert az adja meg az étel bársonyosságát. Minél többször melegítjük, annál jobb.

Hozzávalók:

1 nagy fej káposzta

2 ek ecet

½ evőkanál római kömény

3 l víz

 

Töltelék:

400 gr darált marhahús

1 csésze rizs

2 csésze húsleves

1 hagyma finomra vágva

1 zöldpaprika finomra vágva

1 csokor petrezselyem zöldje vagy 1 evőkanál szárított

1 csokor kapor vagy 1 evőkanál szárított

1/2 evőkanál római kömény

50 gr paradicsom püré

bors

100 gr vaj

1 l natúr paradicsomlé vagy 1/2 l paradicsom szósz (passata)

A káposztát óvatosan leveleire szedjük. Egyszerűbb, ha vékony késsel, vigyázva, hogy ne sértsük meg az alatta lévő levelet, félbevágjuk a leveleket. Lobogó sós, római köményes (1/2 evőkanál), ecetes vízben annyira megfőzzük a leveleket, hogy könnyen hajlíthatók, formálhatók legyenek. Vigyázzunk ne főzzük túl, mert akkor szétesnek a levelek. Kb. 10 x 10 cm-es darabokat vágjunk belőle.

A káposzta lapocska egyik szélére annyi tölteléket tegyünk, hogy felcsavarva kisujjnyi tekercseket kapjunk. Egy jól záródó fedővel rendelkező fazék alját béleljünk ki a levél maradékokkal. Szorosan rendezzük rá a töltött káposzta leveleket. A tetejére kockázzuk a vajat.

Keverjük össze a paradicsomlevet 1/2 evőkanál római köménnyel, öntsük rá a káposztára. Ha szükséges, adjunk még hozzá annyi vizet, hogy a folyadék ellepje a tekercseket. Ha felforrt, lefedjük és lassú tűzön addig főzzük, amíg minden leve elfő. Miután elzártuk a tüzet, hagyjuk még fedő alatt párolódni.

A kairói zöldség piacon fényképeztük ezt “átlagos” (ott tényleg átlagos) méretű káposztát. Alegszebb, hogy ebből készítik a cigaretta vastagságú töltött káposztákat!

Egyiptomi káposzta

 

Szólj hozzá!