Fiatalok és a fűszerek

Édesanyám a 70-es években  igen kevés fajta fűszert használt és azokat is mértékkel. Emlékszem hogy hetekig kellett könyörögnöm, hogy készítsünk mi is majorannával fűszerezett sültcsirkét, mint amilyet ez egyik barátnőméknél kóstoltam. Nagy nehezen adta be a derekát, de miután kipróbáltuk fel került a családi étlapra.

Az elmúlt évek során kinyílt a világ. A II. világháború utáni években feledésbe merült fűszerek ismét megjelentek az üzletek polcain, sőt egyre több egzotikus fűszer közül is válogathatunk. Sajnos ennek ellenére sokaknak még mindig csak a só, bors, paprika jelenti a fűszert. Na jó néha egy kis köménymag vagy 1-2 babérlevél  is bekerülhet az ételekbe.

Tegnap azonban egy 22 éves fiatalember vásárlónk bearanyozta a napomat. Sokféle fűszert vásárolt és beszélgetés közben elmesélte, hogy neki is meg kell „küzdenie” az édesanyjával a fűszerek használatáért és nem is érti, hogy az anyukája miért nem látja, hogy milyen jó hatással vannak a fűszerek az egészségünkre és mennyire változatossá, finommá tudják tenni még a leghétköznapibb fogást is.

Mintha magamat hallottam volna!

Annyira megörültem, hogy a fiatalok között egyre többen válnak fűszer kedvelővé, amit az is bizonyított, hogy az ünnepi készülődés napjaiban nagyon sokan vásároltak közülük fűszereinkből és fűszerkeverékeinkből.

A fűszerek minden érzékszervünket befolyásolják. Én általában előre kikészítem egy kistányérra a recepthez szükséges fűszereket és mindig megcsodálom azt a színharmóniát amit a paprika pirosa, a fahéj, a római kömény, a szercsendió barna árnyalatai, a kurkuma aranyló sárgasága és a gyömbér krémszíne képez! Amikor hozzáadom őket a párolódó hagymához az egész házat belengi a fűszerek ínycsiklandó illata és akkor a varázslatos ízekről még nem is beszéltem.

De nem csak érzékszerveinket befolyásolják. A fűszerek egyben gyógy-szerek is. A magyar népi gyógyászat FŐ-SZERNEK nevezi, hiszen használatukkal a háziasszonyok családjuk egészségének a megőrzését is szolgálják.

A legtöbb fűszer emésztéselősegítő, immunerősítő, antioxidáns hatású. Például bevethetjük a vírusok ellen a csillagánizst vagy az oregánót,  bakteriális fertőzések esetén a zsályát, bazsalikomot, oregánót, de a memóriánkat és élinkíthetjük egy kis rozmaringgal vagy fahéjjal.  És még hosszan sorolhatnám…  (A fűszer mint egészséged őre című füzetünkből megtudhatjátok, hogy egy adott betegségben szenvedőnek milyen fűszert ajánlatos fogyasztania, hogy segítse a gyógyulást. )

Hallgassatok a fiatalokra! Merjetek kísérletezni új fűszerekkel, új ízekkel  és ne feledjétek  egyúttal az egész család egészségét is szolgáljátok.

Szólj hozzá!