Miért is jó, ha fűszerezzük a levesünk?

Az én egyik kedvenc levesem a karfiol leves, a másik a frankfurti és szilveszter táján a korhely levesnek is helye van nálunk a menűben. Igen ám de az élvezetnek ára van! Káposzta, karfiol, bab  nagyon könnyen lufit csinál a hasunkból! Különösen azoknak akik érzékenyek a keresztesvirágú zöldségekre.

A felfújódás nagyon kellemetlen tud lenni, pláne, ha társaságban vagyunk és nem engedhetjük szabadjára  a bennünket bántó gázokat. Az idősebb generációt ez még jobban bántja, hiszen egyébként is lelassulnak az emésztési folyamatok és egy erőteljes felfúvódás akár a szívinfarktushoz hasonló tüneteket is tud produkálni.

Ugyanakkor a keresztesvirágú zöldségek mint a brokkoli, karfiol, kelbimbó és a káposztafélék igen jó hatással vannak az egészségünkre. Számos kutatás bizonyította, hogy magas rost, vitamin és ásványianyag tartalmuk mennyire előnyösek akár a rákos megbetegedések megelőzésében is . Mivel jelentős gyulladáscsökkentő hatásuk is van, így nagy szerepet játszhatnak a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében is.

Fogyasszuk nyeresen vagy enyhén párolva ezeket a zöldségeket ha a legjobb hatást szeretnénk elérni. Ha mégis a hagyományos módon főzve szeretnénk fogyasztani, a főzés során használjuk azokat a fűszereket amik segítik a keresztesvirágú zöldségek emésztését és a szélhajtást.

Ilyen fűszerek, a teljesség igénye nélkül, a babérlevél, boróka, ánizs, köménymag, római kömény, gyömbér, kakukkfű, kapor, koriander, majoránna, erős paprika.

Egy hagyományos karfiol levest is feldobhatunk egy kis köménymag és babérlevél vagy édeskömény segítségével. Ezek a fűszerek megakadályozzák a felfújódást, ugyanakkor elősegítik az emésztést, magas antioxidáns tartalmuk miatt gyulladáscsökkentő hatással is bírnak.

A fűszerek nem csak a zöldségek egészségünkre való pozitív hatását fokozzák, hanem ugyan akkor az élvezeti értéküket, ízüket, illatukat is nagyban befolyásolják.

FŰSZEREZD AZ ÉTELED, FŰSZREZED AZ ÉLETED!

karfiol, brokkoli

https://www.webmd.com/food-recipes/features/super-veggies-cruciferous-vegetables#1

https://draxe.com/cruciferous-vegetables-cancer-thyroid/

http://lpi.oregonstate.edu/mic/food-beverages/cruciferous-vegetables

https://www.huffingtonpost.com/2015/02/23/foods-that-relieve-gas_n_6718256.html

“Miért is jó, ha fűszerezzük a levesünk?” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!