Először egy az 1940-es években kiadott polgári szakácskönyvben találkoztam ezzel a recepttel. Meg is sütöttem, de a recept szerinti cukor mennyiség túl édessé tette. Akkor eszembe juttott, hogy a 40-es években még nem finomított kristálycukrot használtak! A csökkentett cukor mennyiséggel pedig egy nagyon finom, könnyű süteményt kapunk.
Hozzávalók:
6 db tojás
8 evőkanál cukor
7 dkg vaj
7 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg szeletelt mandula
vaj a tepsi kikenéséhez
A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a puha vajat, azzal is alaposan kikeverjük. Ekkor jöhet a liszt, a sütőpor és a reszelt citromhéj, amikkel addig keverjük amíg szép, síma tésztát kapunk. Ezután először a tojáshab egy harmadával lazítjuk a tésztát, majd laza mozdulatokkal belekeverjük a tojáshab többi részét is. Közepes nagyságú, vajazott, lisztezett tepsibe simítjuk, megszórjuk a szeletelt mandulával és 150 fokon aranysárgára sütjük.