Király falatok – könnyű, mandulás süti

Először egy az 1940-es években kiadott polgári szakácskönyvben találkoztam ezzel a recepttel. Meg is sütöttem, de a recept szerinti cukor mennyiség túl édessé tette. Akkor eszembe juttott, hogy a 40-es években még nem finomított kristálycukrot használtak! A csökkentett cukor mennyiséggel pedig egy nagyon finom, könnyű süteményt kapunk.

Hozzávalók:

6 db tojás

8 evőkanál cukor

7 dkg vaj

7 dkg liszt

1 teáskanál sütőpor

1 csomag vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

10 dkg szeletelt mandula

vaj a tepsi kikenéséhez

A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a puha vajat, azzal is alaposan kikeverjük. Ekkor jöhet a liszt, a sütőpor és a reszelt citromhéj, amikkel addig keverjük amíg szép, síma tésztát kapunk. Ezután először a tojáshab egy harmadával lazítjuk a tésztát, majd laza mozdulatokkal belekeverjük a tojáshab többi részét is. Közepes nagyságú, vajazott, lisztezett tepsibe simítjuk, megszórjuk a szeletelt mandulával és 150 fokon aranysárgára sütjük.

 

Szólj hozzá!