Évekkel ezelőtt kaptam a receptet egy nagyon kedves ismerősömtől és csak az idén került rá sor, hogy kipróbáljam. Őszintén nagyon sajnálom, hogy ilyen sokáig vártam vele. Az ünnepi sültek tökéletes kísérője a fűszeres, édes, a bortól savanykás mennyei körte. Kacsához, pulykához de akár sertés sülthöz is mennyei.
Hozzávalók:
2-3 db nagy körte
2 dl száraz vörösbor
1 narancs reszelt héja
5 dkg kandírozott narancshéj (elhagyható)
2 evőkanál áfonya lekvár
1 fahéj rúd
4-5 szem szegfűszeg
4-5 szem szegfűbors
1 szem csillagánizs
A körtét meghámozzuk (ha a saját kertedből van vagy bio a körte hagyd rajta a héját) és egy lábasba tesszük. A vörösbort elkeverjük a többi hozzávalóval és a körtére öntjük. Édes szájúak ízlés szerint adhatnak hozzá 1-2 kanál mézet vagy barna cukrot. Ha felforrt lassú tűzön főzzük amíg a körte megpuhul, de nem lesz túl puha. A gyümölcsöt tálra rendezzük és részürjük a levét. Szobahőmérsékleten tálaljuk.