A középkor magyar királyi udvar konyhájában igen közkedvelt fűszer volt a fenyőmag, ami mára szinte teljesen ismeretlenné vált. A Közel-Keleten mái napig gyakran kerül az ételekbe. Igaz, hogy nem olcsó de különleges, diós ízt ad a bulgurnak vagy a rizsnek. Ezt az ételt kínálhatjuk önálló fogásként vagy sültek mellé köretnek.
Hozzávalók:
1 csésze bulgur
2 csésze húsleves
2-3 csirkemáj
¼ csésze fenyőmag
1 kis fej hagyma finomra vágva
1 kk baharat (elhagyható)
¼ csésze apróra vágott, friss menta levél vagy 2 evőkanál apróra vágott friss petrezselyemlevél
1 ek vaj vagy olívaolaj
A beáztatott bulgurt tegyük fel a húslevessel főni. Sózzuk, borsozzuk. Ha felforrt, lassú tűzön addig főzzük, amíg minden leve elfő.
Amíg elkészül, egy kis serpenyőben pirítsuk meg a vajban a fenyőmagot. Ha elkezd barnulni, adjuk hozzá a finomra vágott hagymát, üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott májat. Ízlés szerint fűszerezzük, és addig dinszteljük, amíg megváltoztatja a színét.
Ha a bulgur elfőtte a levét, keverjük hozzá a hagymás májat, a pirított fenyőmagot és a mentalevelet.
Menta helyett használhatunk petrezselyemlevelet is. Lefedjük, és 10 percig hagyjuk puhulni.
“Csibemájas bulgur” bejegyzéshez 2 hozzászólás