Egy híres egyiptomi szakács, Chef Osama főzőműsorában láttam ezt a levest. Kipróbáltam és azóta is a kedvencünk. Nem hasonlít az átlagos magyar levesekhez, más a fűszerezése, de nagyon finom és kiadós, akár egytál ételként is kínálhatjuk.
Hozzávalók:
25 dkg csirkemell felkockázva
1 fej hagyma finomra vágva
2 gerezd fokhagyma finomra vágva
2 kanál olívaolaj
2 db sárgarépa kis kockákra vágva
1 db petrezselyem gyökér kis kockákra vágva
1/3 csésze durva bulgur
½ csésze paradicsom mártás
½ teáskanál római kömény
1 evőkanál ételízesítő (lehetőleg nátrium glutamát mentes)
Só és bors
2-3 l víz
2-3 evőkanál friss koriander zöldje vagy 1 teáskanál szárított
Az olívaolajon dinszteljük meg a finomra vágott hagymát, ha megpuhult adjuk hozzá a csirkemell kockákat és addig dinszteljük amíg a színe megváltozik. Ekkor adjuk hozzá a zöldségeket, azzal is pirítsuk pár percig, majd jöhet a bulgur, a fokhagyma, az ételízesítő és a fűszerek. Kevergetve süssük pár percig, adjuk hozzá a paradicsom mártást vagy 1 evőkanál sűrített paradicsomot, ezzel is süssük még egy kicsit, majd öntsük fel vízzel. Ha szereted a csípőset adj hozzá erős paprikát! Addig fűzzük amíg minden megpuhul. Ha túl sűrű lenne, ízlés szerint adjunk még hozzá vizet.
Tálalás előtt szórjuk meg finomra vágott koriander zölddel. Ha magyar ízlés szerint készíted használj petrezselyem zöldet.
Nem sok egy kicsit a 25 kb csirkemell hozzá? Mi itthon nagyon szeretjük a húst, de így is túlzásnak tartom.
Valóban sok! 25 dkg a helyes. Köszönöm, hogy szólt.