Fűszerek és a tanulás?!

Ha fűszerekről beszélünk akkor általában csak mint ételízesítőkre gondolunk, pedig számos más jótékony hatásuk is van, mint például az emésztés elősegítő vagy fertőtlenítő hatás, hogy a többit most ne soroljam.

Az azonban már az ókorban is közismert volt, hogy bizonyos fűszerek illóolaja serkenti az agyműködést, pontosabbá teszi az emlékezést. Az ógörög iskolákban a diákok rozmaringot tűztek a hajukba és rozmaring ágat szagolgattak, hogy könnyebbé tegyék a tanulást. A magyar lányok is rozmaring ágat adtak kedvesüknek, ha az messzi útra indult, hogy az ne felejtse el őt.

A fahéjnak különleges nyugtató hatása van, még a hiperaktív gyerekeket (felnőtteket) is „lassítja”, ugyanakkor nem álmosít, sőt fokozza a koncentrációs képességet. Nem csak tanuláskor hasznos, de autóvezetés során is jól használható, jobban el tudjuk viselni a csúcsforgalom megpróbáltatásait, ha fahéjolajjal illatosítjuk autónkat.

Hasonló hatással bír a köménymag, a babér, a menta, a bazsalikom olaja is. Érdemes hát tanuláskor ezekkel a fűszeres illóolajokkal illatosítani a tanuló szobát.

Nem csak a tanulást segítik elő az illóolajok, hanem a tudás előhívását is. Ha az egyes tantárgyak tanulásakor mindig ugyan azt a fűszerolajat párologtatjuk összekötődik az illat és a megtanult információ. Vizsga vagy dolgozat írás előtt szagoljuk ugyan azt az illatot (csepegtessünk pár csepp olajat egy zsebkendőre vagy kenjünk pár cseppet a csuklónkra) és az segíteni fog a tanultak könnyebb felidézésében.

Szólj hozzá!