Egyiptomban általában a hideg téli napokon készítik ezt a tápláló levest. A sok citromlé és a csiliszósz kihajtja a megfázást az emberekből, a forró leves jól átmelegít, a benne lévő sok zöldség pedig energiát ad.
Hozzávalók:
1 ½ csésze vörös lencse
1 nagy sárgarépa kockákra vágva
1 cukkíni kockákra vágva
1 kis padlizsán kockákra vágva
1 csokor petrezselyem zöldje
2 l húsleves
¼ csésze cérnametélt
½ kk római kömény
1 citrom leve
csiliszósz ízlés szerint
só
bors
A zöldségeket a húslevesben puhára főzzük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd leturmixoljuk.
Fűszerezzük és újra felforraljuk. Hozzáadjuk a cérnametéltet és készre főzzük. Levesszük a tűzről és beleöntjük a citromlevet. Csiliszósszal és citromgerezdekkel tálaljuk. A cérnametélt helyett pirított zsemle kockát is adhatunk hozzá.