Besamell mártásos rakott tészta

A Földközi-tenger medencéjének szinte minden országban megtalálhatjuk ezt nagyon közkedvelt ételt. A görög és a török konyha egyaránt magáénak mondja az eredeti változatot, de ma már kideríthetetlen hogy kit illet a dicsőség. Egyiptomban nem lehet olyan ünnepi, vagy családi összejövetel, ahol ne tálalnák fel.

A hozzávalókat vásárold meg itt!

 

500 gr vastag csőtészta (Rigatoni)

500 gr darált marhahús

100 gr paradicsompüré

1 nagy fej hagyma finomra vágva

1 csésze húsleves

2 babérlevél

1/2 kk szárított kakukkfű

½  kk bazsalikom

½  kk oregano

2 ek főzővaj

 

Besamell mártás:

1 csésze vaj

¾ csésze liszt

1 l tej

2 tojás

½ kk szerecsendió

bors

 

A finomra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk a felolvasztott vajban. Hozzáadjuk a darált húst, és addig pároljuk, amíg megváltoztatja a színét. A paradicsompürével is pirítsuk egy pár percig, majd engedjük fel a levessel. Fűszerezzük, és lassú tűzön addig főzzük amíg majdnem minden leve elfő.

 

Ez alatt a tésztát bő, sós vízben kifőzzük, leszűrjük és jól lecsepegtetjük.

Ezután elkészítjük a mártást. Felolvasztjuk a vajat és belekeverjük a lisztet vigyázva, hogy meg ne piruljon.  Állandó keverés mellett 3-4 percig sütjük. Felengedjük a hideg tejjel, fűszerezzük és állandó keverés mellett  sűrű mártást főzünk belőle. (vigyázzunk, mert az alja könnyen odakozmálhat.) Ha kész, kicsit hűlni hagyjuk, majd gyorsan elkeverjük benne a tojásokat.

 

A makaróni felét egy mélyebb tűzálló tálba terítjük és elkeverjük 2-3 merőkanál mártással. Ráterítjük a darált húst, befedjük a maradék tésztával, végül egyenletesen ráöntjük a mártást. 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük, és kockára vágva tálaljuk. Felmelegítve is nagyon finom.

 

 

Szólj hozzá!