Besamell mártásos rakott tészta

A Földközi-tenger medencéjének szinte minden országban megtalálhatjuk ezt nagyon közkedvelt ételt. A görög és a török konyha egyaránt magáénak mondja az eredeti változatot, de ma már kideríthetetlen hogy kit illet a dicsőség. Egyiptomban nem lehet olyan ünnepi, vagy családi összejövetel, ahol ne tálalnák fel.

Hozzávalók:
500 gr vastag csőtészta (Rigatoni)
500 gr darált marhahús
100 gr paradicsompüré
1 nagy fej hagyma finomra vágva
1 csésze húsleves
2 babérlevél
1/2 kk szárított kakukkfű
½  kk bazsalikom
½  kk oregano
2 ek főzővaj

Besamell mártás:
1 csésze vaj
¾ csésze liszt
1 l tej
2 tojás
½ kk szerecsendió

bors

A finomra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk a felolvasztott vajban. Hozzáadjuk a darált húst, és addig pároljuk, amíg megváltoztatja a színét. A paradicsompürével is pirítsuk egy pár percig, majd engedjük fel a levessel. Fűszerezzük, és lassú tűzön addig főzzük amíg majdnem minden leve elfő.

Ez alatt a tésztát bő, sós vízben kifőzzük, leszűrjük és jól lecsepegtetjük.

Ezután elkészítjük a mártást. Felolvasztjuk a vajat és belekeverjük a lisztet vigyázva, hogy meg ne piruljon.  Állandó keverés mellett 3-4 percig sütjük. Felengedjük a hideg tejjel, fűszerezzük és állandó keverés mellett  sűrű mártást főzünk belőle. (vigyázzunk, mert az alja könnyen odakozmálhat.) Ha kész, kicsit hűlni hagyjuk, majd gyorsan elkeverjük benne a tojásokat.

A makaróni felét egy mélyebb tűzálló tálba terítjük és elkeverjük 2-3 merőkanál mártással. Ráterítjük a darált húst, befedjük a maradék tésztával, végül egyenletesen ráöntjük a mártást. 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük, és kockára vágva tálaljuk. Felmelegítve is nagyon finom.

Szólj hozzá!