Öreg lebbencs vagy slambuc

Gyerek koromban nagymamám gyakran készített öreg lebbencset vagy ahogyan talán jobban ismeritek slambucot. Aztán láttam a TV-ben egy műsort a hortobágyi pásztorokról és máig a fülembe csengenek az öreg  pásztor szavai: “egy kis szalonna, egy kis hagyma, egy kis száraztészta, egy kis kolompér ez a pásztorok eledele”. Ők persze bográcsban készítették és úgy is a legfinomabb, de tűzhelyen lábosban is érdemes elkészíteni városiaknak is.

Ízesíthetjük piros paprikával és kolbásszal is, én most egy egyszerűbb változatot mutatok nektek.

Hozzávalók:
250 gr lebbencs tészta
10 dkg füstölt szalonna felkockázva
1 nagy fej hagyma apróra vágva
3-4 szem burgonya kockára vágva
3 csésze víz
1 zöld paprika felkockázva
2 közepes paradicsom felkockázva
1 teáskanál köménymag
só és bors

Egy lábasban kiolvasztjuk a felkockázott szalonna zsírját, a tepertőt tegyük félre. A zsírban pirítsuk meg a lebbencs tésztát, ha már elkezd pirulni adjuk hozzá a hagymát, süssük együtt még egy kicsit, majd öntsük fel vízzel úgy, hogy jól lepje el a tésztát, adjuk hozzá a zöldségeket és a burgonyát, fűszerezzük és magas lángon készre főzzük. Édesanyám úgy készítette, hogy megpiruljon az alja, én úgy szeretem, ha marad egy kis szaftja.

Salátával vagy savanyúsággal kínáljuk.

Szólj hozzá!