Fenyőmagos rizs

A fenyőmag a Közel- és Távol Kelet konyhájának egyik fontos alkotó eleme. Az ernyős fenyő (pinus pinea) termése, mely eredetileg az Ibériai félszigeten volt őshonos, de ma már szinte az egész földközi tengeri medencében megtalálható. Magja 3 év alatt érik be 1-2 cm hosszú krém színű. A hosszú és vékony változat a finomabb. A legjobb minőségűt Spanyolországban termelik, de a libanoni is kiváló. Általában pirított formában mind sós, mind édes ételek ízesítésére használható.  A pirítás intenzívebbé teszi az ízét. Nagy olaj tartalma miatt könnyen avasodik, de hűtőszekrényben sokáig eltartható.

Hozzávalók:
1 csésze  baszmati (hosszú szemű) rizs
½ csésze   fenyőmag
2 csésze   húsleves vagy víz
só és bors
1 teáskanál vaj

Egy jól záródó fedőjű és vastag fenekű lábasban olvasszuk fel a vajat, és pirítsuk meg benne a fenyőmagot szép aranysárgára, vigyázva arra, hogy ne égessük meg, mert keserű lesz. Tegyük hozzá az alaposan megmosott és lecsurgatott rizst. 1-2 percig kevergessük, majd öntsük fel a húslevessel. Sózzuk, borsozzuk, esetleg kis fahéjjal is ízesíthetjük. Ha felforrt, vegyük le kis lángra, és lefedve pároljuk. Ha minden levét elfőtte, zárjuk el a lángot, keverjük meg, fedjük le újra és további 10 percig hagyjuk puhulni. Sült húsok mellé kiváló.

“Fenyőmagos rizs” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!