Serpenyőben sült kacsamell Ludas Matyi fűszerkeverékével

Ma nagyon szép kacsamellet kaptam és mivel nem volt sok időm a „konyházásra” így e mellett a gyorsan elkészülő recept mellett döntöttem.

A Ludas Matyi fűszerkeveréket alkotó köménymag, édeskömény, babérlevél és fekete bors amellett, hogy kiemeli a kacsahús finom ízét segíti az emésztést is. A fekete bors már a szájban elindítja az emésztő nedvek termelődését, a köménymag, az édeskömény és a babérlevél megakadályozza a felfújódást, valamint segíti a zsírok lebontását. (A fűszerek egészségre való hatásáról ide kattintva olvashatsz és ide kattintva meg is vásárolhatod a fűszerkeveréket.)

Az ínyencek rózsaszínre sütve tartják tökéletesnek a kacsamellet, de mi inkább jól átsülve szeretjük igaz, így tovább tart egy kicsit az elkészítése.

Ha marad belőle másnapra, hidegen, vékonyra szeletelve, kacsazsíros kenyérrel erős paprikával és lila hagymával kísérve is isteni finom. A mellette sült fokhagymát se dobjuk ki, pirítósra kenve szokásformáló.

Hozzávalók:
2 db kacsamell
2 teáskanál Ludas Matyi fűszerkeveréke
7-8 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál olvasztott kacsazsír vagy olaj
1-2 pohár víz

A kacsamell bőrös oldalát kocka formában beirdaljuk vigyázva, hogy csak a bőrös hájba vágjunk, a húsba ne érjen a késünk, majd megsózzuk a melleket.

A Ludas Matyi fűszerkeveréket elkeverjük az olvasztott zsírban (vagy olajban) és alaposan bedörzsöljük vele a mellek mindkét oldalát. Hagyjuk állni 25-30 percig, hogy a fűszerek jól átjárják.

Jó forróra hevítsünk fel egy vastag aljú serpenyőt, fektessük bele a kacsamelleket bőrös felével lefelé. Süssük magas lángon 4-5 percig, addigra kiereszti a benne lévő zsírt és szép piros lesz a bőre, majd fordítsuk meg és a másik oldalát is pirítsuk meg. Öntsünk alá kb.1 pohárnyi vizet, dobjuk bele a fokhagyma gerezdeket és közepes lángon, fedő alatt, időnként megforgatva pároljuk addig amíg a beleszúrt villa helyén már nem jön fel vér. Ekkor vegyük le a fedőt és magas lángon süssük le zsírjára.

Szeletelve, királyok káposztájával (recept linkje itt), sült krumplival vagy fenyőmagos rizzsel (recept linkje itt) tálaljuk.

Nézz körül webshopunkban

Serpenyőben sült kacsamell Ludas Matyi fűszerkeverékével

Szólj hozzá!