Serpenyőben sült kacsamell Ludas Matyi fűszerkeverékével

Ma nagyon szép kacsamellet kaptam és mivel nem volt sok időm a „konyházásra” így e mellett a gyorsan elkészülő recept mellett döntöttem.

A Ludas Matyi fűszerkeveréket alkotó köménymag, édeskömény, babérlevél és fekete bors amellett, hogy kiemeli a kacsahús finom ízét segíti az emésztést is. A fekete bors már a szájban elindítja az emésztő nedvek termelődését, a köménymag, az édeskömény és a babérlevél megakadályozza a felfújódást, valamint segíti a zsírok lebontását. (A fűszerek egészségre való hatásáról ide kattintva olvashatsz.)

Az ínyencek rózsaszínre sütve tartják tökéletesnek a kacsamellet, de mi inkább jól átsülve szeretjük igaz, így tovább tart egy kicsit az elkészítése.

Ha marad belőle másnapra, hidegen, vékonyra szeletelve, kacsazsíros kenyérrel erős paprikával és lila hagymával kísérve is isteni finom. A mellette sült fokhagymát se dobjuk ki, pirítósra kenve szokásformáló.

Hozzávalók:
2 db kacsamell
2 teáskanál Ludas Matyi fűszerkeveréke
7-8 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál olvasztott kacsazsír vagy olaj
1-2 pohár víz

A kacsamell bőrös oldalát kocka formában beirdaljuk vigyázva, hogy csak a bőrös hájba vágjunk, a húsba ne érjen a késünk, majd megsózzuk a melleket.

A Ludas Matyi fűszerkeveréket elkeverjük az olvasztott zsírban (vagy olajban) és alaposan bedörzsöljük vele a mellek mindkét oldalát. Hagyjuk állni 25-30 percig, hogy a fűszerek jól átjárják.

Jó forróra hevítsünk fel egy vastag aljú serpenyőt, fektessük bele a kacsamelleket bőrös felével lefelé. Süssük magas lángon 4-5 percig, addigra kiereszti a benne lévő zsírt és szép piros lesz a bőre, majd fordítsuk meg és a másik oldalát is pirítsuk meg. Öntsünk alá kb.1 pohárnyi vizet, dobjuk bele a fokhagyma gerezdeket és közepes lángon, fedő alatt, időnként megforgatva pároljuk addig amíg a beleszúrt villa helyén már nem jön fel vér. Ekkor vegyük le a fedőt és magas lángon süssük le zsírjára.

Szeletelve, királyok káposztájával (recept linkje itt), sült krumplival vagy fenyőmagos rizzsel (recept linkje itt) tálaljuk.

Serpenyőben sült kacsamell Ludas Matyi fűszerkeverékével

Szólj hozzá!