Kelkáposztás burgonya – Colcannon újra gondolva

Ha a család unja már a hétköznapi krumplipürét lepd meg őket ezzel az ír konyha által inspirált finomsággal. Az írek  egyik hagyományos étke a colcannon, a kelkáposztás törtkrumpli, sok vajjal és zöldhagymával tálalva. Ezt tovább gondolva született meg ez a recept.

Gazdagíthatod sonkával vagy szalonnával, vaj helyett használhatsz pecsenye zsírt. A burgonya és a kelkáposzta arányát pedig nyugodtan megváltoztathatod. Akkor se ijedj meg, ha nincs kéznél sajt, nélküle is remekül működik.

Tálalhatod önálló fogásként egy jó salátával, vagy köretként sülthúsok mellé.

Hozzávalók:
4 db közepes burgonya
1 kis fej kelkáposzta fele
½ csésze tej vagy a káposzta főző leve
5 dkg vaj + diónyi
1 tojás
10 dkg reszelt sajt
½  kis kanál őrölt kömény
¼  kis kanál őrölt szerecsendió
½ kis kanál fehérbors

A burgonyát kis kockára vágva sós (vagy vegetás) vízben puhára főzzük, leszűrjük és a tejjel meg az öt dkg olvasztott vajjal jól összetörjük. A kelkáposztát ujjnyi csíkokra vágjuk, sós (vagy vegetás) vízben roppanósra főzzük, majd azt is leszűrjük. Hagyjuk őket langyosra hűlni.

A diónyi vajjal kivajazzuk a sütőtálat.

Egy keverőtálban összekeverjük a burgonyát a kelkáposztával, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a sajt felét és a fűszereket. Össze dolgozzuk, majd a kivajazott sütőtálba simítjuk. A tetejét megszórjuk a maradék sajttal. 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.

“Kelkáposztás burgonya – Colcannon újra gondolva” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!