Hagymás garnéla rákocskák

Ez a recept különösen jó a kisméretű rákok elkészítésére. Tengerparti nyári estén, finom borral kísérve, egy jó beszélgetés kísérője is lehet, bár elegánsan nem lehet enni. Mivel a rák páncélostól készül, sokkal ízesebb, zamatosabb, érdemes még a páncélt is szopogatni. A garnéla szerelmesei nagyon kedvelik a fejrészben lévő húst. Azt vallják, hogy az a garnéla legfinomabb része.

A Közel-Keleten elmaradhatatlan a római kömény a halfélék így a rák elkészítésekor, viszont a magyar ízlésnek túl intenzív lehet. Ha nem vagy biztos abban, hogy kedveled e, először használj kevesebbet, mint a megadott mennyiség. Akár el is hagyhatod, ha nagyon nem jön be, bár a római köménynek is, mint minden fűszernek nagyon jó az egészségre való hatása. Segíti az emésztést, szélhajtó, székletlazító, nyákoldó, a memóriát is javítja, stressz oldó, vírusölő és még sorolhatnám…

Mivel kézzel kell megtisztítani a rákocskákat fogyasztás előtt (ez adja a külön élvezetet), a szalvéta mellé tegyünk az asztalra tálkákat citromos vízzel, hogy le tudjuk öblíteni ujjainkat.

 

Hozzávalók:
1 kg kisméretű garnélarák egészben
3 nagy fej vöröshagymahagyma vastagra szelve
1 kiskanál római kömény
½ csésze víz
2 citrom leve
citrom gerezdek a tálaláshoz

bors

A rákok páncélját a hátukon felvágjuk, és eltávolítjuk a fekete emésztő zacskót úgy, hogy a garnélarák feje és a páncélja rajta maradjon. Egy nagyobb lábasban jól elkeverjük a hozzávalókat a citrom kivételével. Magas lángon 5 -10 percig főzzük. A rákok színének szép rózsaszínűre kell változnia, de vigyázzunk, ha sokáig főzzük, akkor kemény és rágós lesz és a zamatából is veszít. Halmozzuk egy tálra, locsoljuk rá a citromlevet és citrom gerezdekkel tálaljuk.

Szólj hozzá!