Ghorayeba – vaníliás-omlós süti

Egyiptomban most van Ramadan a szent böjti hónap, amit 3 napos ünneppel zárnak le. Szokás, mint nálunk karácsonykor, hogy sokféle süteményt készítenek a háziasszonyok. Ezek inkább kekszszerűek, omlósak, ritkán krémesek. Az ünnep első napján kóstolót visznek a családnak, barátoknak, de még a szomszédoknak is. Nagy a versengés, hogy kié a legfinomabb.

Fotó: https://sirgoslabyrinth.wordpress.com/tag/eid/

A ghorayeba egy nagyon egyszerű süti, kevés hozzávalóból gyorsan elkészíthető és sokáig eláll. Kávé vagy tea mellé isteni finom.

Hozzávalók:
2 csésze vaj
1 csésze porcukor
2 ½ csésze liszt
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg hámozott mandula

A vajat keverjük habosra a porcukorral. Adjuk hozzá a vaníliás cukrot, majd szitáljuk bele a lisztet. Jól dolgozzuk el, majd hagyjuk állni 1-2 órát  a hűtőszekrényben. A masszából formáljunk diónyi gömböket , és a tetejüket egy kicsit lapítsuk be.  A tetejébe nyomjunk egy szem egész, hámozott mandulát. Sütőlapon 170 fokon 20-25 percig sütjük. Szép világosnak kell maradnia. Ha kihűlt, bőségesen szórjuk meg vaníliás porcukorral. Óvatosan kezeljük, mivel nagyon porhanyós, omlós, könnyen sérül. Jól záródó dobozban sokáig eláll.

Szólj hozzá!