Mézes-mustáros pulykacomb

Tudni kell, hogy én nagyon szeretem a kacsát. Hogy jön ide a kacsa kérdezhetitek, amikor ez egy pulykacomb recept? Úgy, hogy amikor először voltam Tajföldön életem egyik nagy csalódása ért: Bangkok utcáin rengeteg kis étkezde van és mindegyik kirakatában ott lógott 4-5 gyönyörű pirosra sült kacsa. Már a látványtól is elindult a nyáltermelődésem. Alig vártam, hogy menjünk vacsorázni és természetesen kacsát rendeltem. Ki is hozták, gyönyörűen díszítve, majd megszólalt! És akkor jött az első falat…..  olyan édes volt, mint a méz! Én előtte még nem kóstoltam édes húsételt, és meg kell mondjam nem nagyon ízlett, sőt, egy életre elvette a kedvem az édes-mézes ételektől.

Aztán teltek az évek, sok mindent próbáltam és tanultam, például, hogy a kínai konyha szerint mind az 5 ízre – sós, keserű, savanyú, ízletes- és persze az édesre is szükség van ahhoz, hogy igazán finom  ételt kapjunk.

Majd arra is rájöttem, hogy minden az arányokon múlik. Ha nem egy kiló mézet teszünk a pácba, csak  egy kicsit akkor az előnyére válhat a fogásnak. Mindig tanul az ember!

Ma már divat a mézes vagy sós karamellás pác, de ha mégsem szereted az édest a pulykacombon nyugodtan hagyd ki a pácból a mézet, nélküle is igen ízletes lesz a végeredmény

Hozzávalók:
1 közepes pulyka felsőcomb
½ csésze olaj
1 evőkanál mustár
1 teáskanál méz
1 teáskanál majoránna
½ teáskanál őrölt koriander
½ teáskanál őrölt bors

A pulykacombot megmossuk és papírtörlővel szárazra töröljük. A csont 2 oldalán vágjunk bele ( a belső, nem bőrös oldalán), így jobban átjárja a pác és hamarabb átsül.

A pác hozzávalóit jól összekeverjük. Fontos, hogy az olaj vegye fel a mézet és a mustárt, és homogén pasztát kapjunk. Sózzuk be a combot, majd alaposan dörzsöljük bele a pácot mindkét oldalán. Hagyjuk állni legalább egy fél órát, de még finomabb lesz, ha eltölt egy éjszakát a hűtőben.

Süthetjük fedeles sütőtálban vagy alufóliával letakarva. Én először 200 fokra szoktam melegíteni a sütőt, majd amikor már jól elkezd sülni leveszem 150 fokra. A comb nagyságától és a sütő milyenségétől függ a sütési idő, de 50-60 perc biztosan kell neki. Úgy tesztelhetjük, hogy átsült e már, hogy egy sütő villát vagy egy hegyes kést szúrunk a legvastagabb részébe, ha hús puha és nem jön fel véres lé a szúrás helyén vegyük le a fóliát vagy a sütőtál tetejét, állítsuk ismét 200 fokra a sütőt (grillezésre is állíthatjuk ha van ilyen funkció) és süssük szép pirosra.

Szólj hozzá!