A mexikói konyha híres a szószairól (a salsa-ról). Készítik nyersen, főzve, pirosan vagy zölden, ezernyi ízben. A gazdag, húsos szendvicsek és a grill húsok elengedhetetlen kísérői.
Ez a recept egy nyers, paradicsomos, tehát piros salsa receptje. A hozzávalók apróra darabolásától, a paradicsom levesességétől, a citromlétől és az olíva olajtól válik szósz jellegűvé.
A lila-hagymát helyettesíthetjük zöldhagymával és megturbózhatjuk finomra vágott snidling hozzáadásával.
Mexikóban általában zöld koriander levéllel készül, de mivel nálunk ez nehezen beszerezhető és nem mindenki szereti az intenzív íze miatt nyugodtan helyettesítsük petrezselyem zöldjével vagy / és menta levéllel.
Hozzávalók:
5-6 db kemény húsú paradicsom
1-2 db chili vagy 1 nagy hegyes erős paprika
1 lila hagyma
1 csokor koriander levél vagy petrezselyem zöldje
1 teáskanál oregánó
½ teáskanál római kömény
1citrom leve
¼ csésze olívaolaj
só és bors
Ha leves paradicsomot használunk magozzuk ki egy kis kanál segítségével, majd daraboljuk fel 0,5 x 0,5 cm-es kockákra. Hasonló nagyságúra vágjuk fel a paprikát és a hagymát is. A koriander levelet és/vagy petrezselyem levelet vágjuk finomra. Tegyük a zöldségeket egy keverő tálba, fűszerezzük, majd locsoljuk meg a citromlével és az olívaolajjal. Alaposan keverjük össze.
“Paradicsom salsa – ami nem egy tánc” bejegyzéshez 1 hozzászólás