Rák koktél

A rák koktél egy igazi retró előétel, ami 1960 és 1990 között volt a legdivatosabb, különösen Angliában és az USA-ban, de mind a mai napig találkozhatunk vele éttermekben és fogadásokon. De ha valami különleges fogással szeretnénk meglepni barátainkat vagy családunkat érdemes a saját étlapunkra felvenni.

Elegáns, finom, könnyen és akár előre is elkészíthető. Használhatunk hozzá előfőzött rákot, de még finomabb, ha magunk főzzük meg a rákokat. Ebben az esetben távolítsuk el a rák páncélját úgy, hogy az utolsó íz és a farka maradjon rajta. (Ettől finomabb is és csinosabb is lesz.)

Egy lábosban forraljunk fel vizet, sózzuk, dobjunk bele pár szem fekete borsot, koriander magot, 1-2 gerezd fokhagymát és 2-3 babérlevelet. Ha felforrt dobjuk bele a rákokat, főzzük 3-4 percen át, amíg a húsa kifehéredik és a farka szép rózsaszín nem lesz. Szedjük ki és tegyük jeges fürdőbe, ha kihűlt csepegtessük le alaposan.

Itt a mártás alap receptjét olvashatjátok, persze csak a fantáziánk szabhat határokat a változatosságának. Ízesíthetjük torma helyett capri bogyóval vagy finomra vágott savanyú uborkával. Tehetünk bele friss tárkonyt, bazsalikomot vagy kakukkfüvet. A lényeg, hogy egy savanykás, édeskés, enyhén csípős mártást kapjunk, amit nem csak rákhoz használhatunk, feldobhatunk vele egy tojás vagy gomba salátát, sőt a majonézes krumpli saláta is sokkal finomabb lesz vele.

Igaz, hogy a garnéla rák nem egy olcsó mulatság, de kiadósabb lesz, ha csak 2-3 szem rákot hagyunk meg díszítésnek, a többit pedig apróra darabokra vágva a szószba keverjük. Szaporíthatjuk még kockára vágott keményre főtt tojással is.

Hozzávalók:
300 g előfőzött garnélarák
½ citrom leve
1 teáskanál oregánó
1 teáskanál chili szósz (elhagyható)

Szósz:
1 csésze majonéz
½ csésze ketchup
1 teáskanál chili szósz (elhagyható)
1 evőkanál ecetes torma
1 evőkanál konyak (elhagyható)
só és bors

Sózzuk meg a tisztított, előfőzött rákokat. Fűszerezzük egy kis oregánóval, chili szósszal, locsoljuk meg a citrom levével, keverjük alaposan össze és hagyjuk pácolódni legalább 15-20 percet, az sem fog ártani neki ha egy éjszakát a hűtőben tölt.

Jól keverjük össze a szósz hozzávalóit is. A rák felét vágjuk apró darabokra, keverjük a szószba, a másik felével dekorálva tálaljuk. Kínálhatjuk koktélos pohárba rendezve, vagy egy nagyobb tálból.

Fogyaszthatjuk mártogatósként vagy pirítóssal, Bakerolls-zal vagy Finn Crisppel.

Szólj hozzá!