Az én kedvenc süteményem a „kavard össze és dugd a sütőbe” típusú történet. Ez a recept is egy ilyen, nagyon gyorsan összedobható süti. Lefóliázva sokáig eláll, sőt másnap, harmadnap még finomabb is lesz.
A receptet a smittenkitchen.com-on találtam (https://smittenkitchen.com/2017/04/pistachio-cake/) aminek nagyon megörültem, mivel nem nagy a választék a pisztáciás sütikből, mi pedig nagyon szeretjük. Többségük pisztáciás pudingporral készül és elég furcsa zöld színben pompázik, míg ez a természetesebb ízek, színek kedvelőinek is megfelel.
A receptben található mennyiség 2 őzgerinc formához elég, de süthetjük egy gyümölcskenyér formában is, akkor inkább egy kicsit alacsonyabb hőmérsékleten (160 fokon ) és hosszabb ideig süssük. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy jól átsült e.) (Szilikon süteményformákat ide kattintva vásárolhatsz.)
Díszíteni nem feltétlenül szükséges, elég ha megszórjuk vaníliás porcukorral de készíthetünk csoki bevonatot vagy citromos cukormázat, mint azt a képen is láthatjátok.
Hozzávalók:
15 dkg vaj
1 csésze cukor
csipet só
3 tojás
¼ csésze tej
1 teáskanál vanília kivonat
1 citrom reszelt héja
1 csésze héj nélküli, sózatlan pisztácia finomra darálva
¾ csésze liszt
1 teáskanál sütőpor
vaj a forma kikenéséhez
A cukormázhoz:
15 dkg porcukor
2 kanál citromlé
1 kanál víz
A díszítéshez:
½ csésze durvára vágott pisztácia
A puha vajat, cukrot és sót habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk egyenként a tojásokat, mindegyiket alaposan kikavarva. Ekkor jöhet a tej és a vanília kivonat, ezeket is jól elkeverjük. Végül hozzáadjuk a darált pisztáciát a lisztet és a sütőport, azzal is jól eldolgozzuk. Vajazott sütőformában 180 fokon sütjük.
Még melegen vonjuk be citromos cukormázzal. A cukormázhoz keverjük össze alaposan a porcukrot a citromlével és még langyosan vonjuk be a sütemény tetejét. Durvára vágott pisztáciával díszítsük.