A nálunk kevésbé ismert fava bab vagy más néven lóbab, esetleg lapos bab Egyiptom nemzeti eledele. Nagyon sokféle képen készítik, ez a babpüré az egyik ilyen recept, ami csíráztatott és hámozott fava babból szokott készülni.
Nálunk csak nagyon ritkán 1-2 keleti élelmiszert áruló üzletben lehet kapni, de bátran helyettesíthetjük a nálunk kapható nagy szemű fehér babbal. Igaz, hogy az íze nem olyan gesztenyés mint a fava babé, de a fűszerek segítenek az eredeti ízvilág felidézésében.
A köménymag és a római kömény segít, hogy megmeneküljünk a bab „szeles” hatásától, a menta kiváló az emésztés elősegítésében, a zeller pedig a férfiasságot is előmozdítja.
Előnye, hogy előre elkészíthető, hiszen hidegen fogyasztandó, frissen tartó fóliával letakarva akár egy hétig is eláll a hűtőszekrényben.
Fehérjében gazdag, finom vacsora lehet egy húzós nap után, de vendégvárónak sem utolsó.
Hozzávalók:
250 g nagy szemű fehér bab
2 hagyma kockára vágva
1 kis zeller kockára vágva
1 kávés kanál őrölt kömény
1 kávés kanál fekete bors
1 kávés kanál római kömény
1 evőkanál szárított menta vagy
2 szál borsmenta apróra vágva
2 hagyma finomra vágva
1 evőkanál vaj
½ csésze olaj
A babot áztassuk be egy éjszakára. Másnap tegyük fel főni a hagymával, a zellerrel, a mentával, a köménnyel és egy kis sóval (ételízesítővel) annyi vízben, hogy ellepje. Lassú tűzön főzzük, amíg a bab szét nem fő. Ha nagyon elfőné a levét, adjunk hozzá kevés vizet. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd passzírozzuk át, vagy turmixoljuk össze. Fűszerezzük, és főzzük addig, amíg jó sűrű pürét nem kapunk.
A finomra vágott hagymát a vajban és az olajban aranybarnára sütjük. Felét belekeverjük a pürébe. Merjük szét kis, lapos tálakba, szórjuk meg a maradék pirított hagymával. Jól lehűtve fogyasszuk.
Pirítóssal vagy pita kenyérrel tálaljuk. Főtt tojást, zöldhagymát, rukolát vagy római saláta leveleket adhatunk mellé.