Galamb (vagy fürj, esetleg csirke) májas bulgurral

Sokan szeretnénk, hogy a sült galamb a szánkba repüljön amint azt a közmondás is emlegeti, bár én azt sem bánom, ha a tányéromon csücsül. A múltkoriban az egyik barátunktól kaptunk egy pár galambot és egy híres-neves egyiptomi recept alapján készítettem el, igaz egy kis könnyítéssel.

Az eredeti recept szerint az egészben hagyott galambok belsejét és a nyaka bőrét meg kell tölteni a májas bulgurral, hús levesben meg kell főzni, majd vajban (olajban) pirosra sütni. Hát szerintem ez egy kicsit macerás is meg én nem szeretem sütés előtt levesben főzni (különösen a gyenge) húsokat, mivel így sokat veszít a zamatából ezért egy kicsit leegyszerűsítettem a dolgokat, ami nem ártott az ízélménynek.

Egyiptomban a galamb igen közkedvelt, mondhatnám nemzeti eledelnek tekinthető és a fürjet is szívesen fogyasztják. A hagyományok szerint a nászéjszakát követő reggelen az örömszülők nagy tálcán szokták a reggelit a fiataloknak vinni, aminek elengedhetetlen fogása a töltött galamb. Nem véletlenül, épp úgy mint a garnéla ráknak a galambnak is teljesítmény fokozó hatást tulajdonítanak.

Egyiptomi galamb torony Siwan

A legendák szerint Egyiptom utolsó királya Farouq minden reggel 60 galambból készült erőlevest ivott, hogy fenntartsa legendás férfiasságát. Hogy működik-e? Az evés a puding próbája, ahogy egy másik közmondás tartja.

Persze nem csak afrodiziákus hatása miatt kedvelt ez a fogás és mint azt a címből is láthatjátok nem csak a ritkán kapható galambból vagy fürjből hanem csirkéből is elkészíthetjük. A baharat fűszerkeverék, a hagyma és a citrom kellemesen kiemeli a galamb kicsit robusztusabb ízét, a májas bulgur pedig tökéletes kiegészítője.

Ha valami különlegeset szeretnétek az asztalra tenni érdemes kipróbálni, ha galambbal nem is de csirkével biztosan mindenkinek ízleni fog.

Hozzávalók:
4 galamb (kb. 500 g darabonként)
1 hagyma finomra vágva
1 citrom leve
1 kiskanál baharat
2 evőkanál vaj,

bors

Töltelék:
1 ½ csésze bulgur
a galambok szíve, mája és zúzája vagy 200 gr csirkemáj
3 csésze húsleves
¼ csésze fenyőmag olajban megpirítva
¼ csésze mazsola
1 kis fej hagyma, finomra vágva
½ evőkanál vaj
¼ teáskanál baharat
2 evőkanál szárított, morzsolt borsmenta
1 evőkanál friss borsmenta apróra vágva

bors

A jól megmosott galambokat kívül-belül szárazra töröljük, majd a gerince mellett kettévágjuk és kiterítjük. A többi hozzávalót jól összekeverjük és kívül- belül alaposan bedörzsöljük vele a galambokat. Hagyjuk pácolódni legalább ½ – 1 órát, bőrös felével felfelé tepsibe vagy sütőtálba rendezzük, meglocsoljuk egy kis olvasztott vajjal és előmelegített sütőben 150 fokon leborítva puhára sütjük, ha kész magas lángon vagy grill fokozaton megpirítjuk.

Amíg sül a galamb a köretnek üvegesre dinszteljük hagymát a vaj felében, hozzáadjuk a belsőséget, majd a baharattal fűszerezzük. Egy jól záródó lábasban felolvasztjuk a vaj másik felét és világos barnára pirítjuk benne a fenyőmagot, beletesszük a bulgurt és a mazsolát, felöntjük a húslevessel majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a leve elfő. Ekkor belekeverjük a májat. Szárított mentával ízesítjük. Fedő alatt hagyjuk kihűlni.

A bulgurt egy nagy tálra halmozzuk, körbe rendezzük a galambokat, friss mentával vagy petrezselyem zöldjével díszítjük.

Szólj hozzá!