Narancsos avokádókrém szárított paradicsommal és olívabogyóval

Télen viszonylag olcsón vehetünk finom, érett avokádót. Bár a fényes zöld, kemény gyümölcs bizalom gerjesztőbb érdemesebb az érett, kicsit puha, megfeketedett héjúakat választani.

Az avokádóban 20 féle vitamin és ásványi anyag található. Egy 100 grammos gyümölcs többek között tartalmazza a napi ajánlott K-vitamin mennyiség 26, C-vitamin 17, B5-vitamin 14 és B6-vitamin 13 százalékát sőt még nagy mennyiségű káliumot is.

Az avokádó amellett, hogy magas rost tartalommal rendelkezik olyan zsírsavakban is gazdag, melyek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással is bírnak, ráadásul nagyban elősegítik a vitaminok felszívódását is.

Narancsos avokádókrém szárított paradicsommal és olívabogyóval
Érett avokádó

Az avokádó viszonylag semleges ízű ezért változatos krémeket, salátákat készíthetünk belőle különböző zöldségek, gyümölcsök hozzáadásával. A hagyományos latin-amerikai változat, a guacamole receptjét ide kattintva olvashatjátok.

Ebben a receptben a szárított paradicsom sósságát, az olívabogyó fanyarságát nagyon jól egyensúlyozza a narancs édessége és savassága, a reszelt narancshéj pedig még pikánsabbá teszi az íz kavalkádot.

Főtt tojással és pirítóssal tálalva egy könnyű vacsorának is megfelel, de előételnek vagy csak simán mártogatósnak is kínálhatjuk egy finom bor mellé.

2 nagyobb avokádó
1 narancs
1 narancs leve
5-6 olajban eltett szárított paradicsom
15-20 olívabogyó (én kalamatát használtam)
¼ csésze olívaolaj
só és bors

Az avokádókat kimagozzuk, kikanalazzuk a héjából és kis kockákra vágjuk. Kimagozzuk és apróra vágjuk az olajbogyót, majd a szárított paradicsomot is kis kockákra vágjuk és mindet egy keverő tálba tesszük. Ráreszeljük az egyik narancs héját, a húsát is felkockázzuk és a zöldségekhez adjuk.

Sózzuk, borsozzuk, rá csavarjuk a másik narancs levét, meglocsoljuk az olívaolajjal, alaposan összekeverjük és legalább 1-2 órát hagyjuk állni, hogy az ízek jól összeérjenek. Főtt tojással díszítve tálaljuk.

“Narancsos avokádókrém szárított paradicsommal és olívabogyóval” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!