Ropogós, fűszeres tintahal karikák

A férjem nagy tengergyümölcsei rajongó és már régóta mondogatta, hogy szeretne házilag készült tintahal karikát enni. Én nem voltam túl boldog amikor belegondoltam, hogy a vékony kis karikákat egyenként kellene paníroznom ezért inkább úgy gondoltam, hogy körülnézek az Interneten hátha találok valami jobb módszert és úgy is lett. Az első videó amit feldobott a Youtube az Jamie Oliver tintahal receptje volt, ami egyszerűnek tűnt és a fűszereknek köszönhetően különleges ízeket is ígért.

Nabil nagyon szép, ám fagyasztott tintahalakat kapott, fej nélkül. Sós ecetes vízben olvasztottam ki, ami elvette a kellemetlen szagokat, de ha ezt a módszert választjátok vigyázzatok a sózással.

Tintahal

Nagyon gyorsan elkészült, hiszen a kiterített tintahalakat sokkal egyszerűbb a fűszeres lisztben megforgatni, mint a karikákat panírozni! És az eredmény kívül ropogós, belül puha, finom fűszeres tintahal lett.

Arra vigyázni kell, hogy nagyon bő és forró olajban süssük ki és egyszerre ne tegyünk sok tintahalat az olajba. Ha nem elég forró az olaj, sokáig fog sülni, kiszárad és rágós lesz. A sütés során összepöndörödik, ez adja majd meg a különleges formáját.

Hozzávalók:
4-5 db tintahal fej nélkül, egészben
2 csésze liszt
2 teáskanál édesköménymag
1 evőkanál oregánó
1 evőkanál fehér bors

olaj a sütéshez

A tintahalakat nyissuk fel egy jó éles késsel az egyik oldalukon, hogy ki lehessen őket teríteni.

Tintahal nyitva
A belső oldalukat kockázzuk meg egy sima késsel, vigyázva, hogy ne vágjuk át a tintahal húsát, majd sózzuk meg. A kockázás segít, hogy jó puha legyen.

tintahal kockázva

Őröljük meg az édesköménymagot és az oregánót (a kávédaráló tökéletes eszköz erre), a fehér borssal együtt keverjük a fűszereket a lisztbe. Forgassuk a tintahal szeleteket a fűszeres lisztbe, majd nagyon forró és bő olajban süssük arany barnára.

Csöpögtessük le a felesleges olajat és egy éles késsel vágjuk fel kb. 1/2- 1 cm-es szeletekre. Citrommal és fokhagymás, chilis majonézzel kínáljuk.

Ropogós tintahal

Szólj hozzá!