A szilveszteri vendégvárás menüjéhez keresgéltem új recepteket a neten amikor az utamba került ez a savanyúság recept. Én indiai módra szoktam készíteni savanyúságot a póréhagymából ami egy kicsit erőteljesebben fűszerezett, de most úgy döntöttem, hogy kipróbálom ezt az amerikai receptet és hát mit mondjak nem bántam meg.
Ez a verzió frissebb hatású a citromnak köszönhetően. Az édesköménymag enyhe ánizsossága különleges ízt ad neki és hát a koriandermag meg a mustármag sem rontja el.
A póréhagymát általában puhára főzve szoktuk fogyasztani, ez a recept viszont meghagyja roppanósaságát. Gyorsan elkészül, viszonylag sokáig eláll a hűtőszekrényben. Sült húsok, halak finom kísérője.
Hozzávalók:
1 nagy póréhagyma
1 hegyes erős paprika szeletelve (elhagyható)
1 citrom szeletelve
2-3 gerezd fokhagyma
Felöntőléhez:
5 dl víz
1 ½ evőkanál só
1 csapott evőkanál cukor
1 teáskanál koriandermag
1/2 teáskanál édeskömény
1 teáskanál mustármag
1 teáskanál szárított kakukkfű
0,5 dl borecet
A póréhagymát hosszában ketté vágjuk, majd 0,5 cm-es félholdakra szeleteljük. Váltakozva egy jól záródó üvegbe töltjük a póréhagymát, a paprikát, a citrom karikákat és a fokhagymát.
A felöntőlé hozzávalóit felforraljuk a kakukkfű és az ecet kivételével. 2-3 perc fövés után a tűzről levéve hozzáadjuk a kakukkfüvet és az ecetet. 5-10 percig hagyjuk lefedve hűlni, majd öntsük rá a zöldségekre. Hagyjuk állni legalább egy-két napig a hűtőszekrényben. Különösen sült húsok mellé nagyon finom.